Eerste dag handel in bitcoin spot-ETF’s eindigt met veel pijn

Louise de Graaf


Na een paar jaar wachten was het afgelopen donderdag zo ver: de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een elftal aanvragen voor spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) goedgekeurd. Donderdag was de eerste handelsdag voor deze Exchange Traded Funds. Ondanks al het optimisme van de afgelopen maanden reageerde de markt met flink rode koersen – én rode volumes.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Bitcoin markt in dubio: veel kopers én verkopers

De bitcoin koers steeg op donderdagochtend tot in de middag met ongeveer 7%, maar daarna leverde de koers alle winst ook weer in. Het zal voor investeerders erg onduidelijk zijn geweest wat de koers zou gaan doen – dat blijkt in ieder geval uit data van CoinGlass.

Afgelopen donderdag is op reguliere crypto exchanges namelijk zo’n 40 miljoen dollar aan shortposities geliquideerd. Dat zal tijdens de stijging zijn gebeurd, want liquidaties gebeuren altijd met verlies. Diezelfde dag is ook 42 miljoen dollar aan longposities geliquideerd. Dat zal dus in de daling zijn gebeurd.

Uit de gegevens van CoinGlass blijkt bovendien dat de onduidelijkheid al dagen heerst. De liquidaties van voorgaande dagen waren namelijk ongeveer evenveel short- als longposities. 8 januari was daar een uitzondering in. Dat is te verklaren aan de hand van de grote stijging van die dag, waardoor deze ook eindigde als een geslaagde dag.

Vooral GBTC bron van verkopen?

Voor de gloednieuwe spot-ETF’s was er ook goed nieuws, die waren namelijk meteen vrij populair. Het handelsvolume lag donderdag op ruim 4,6 miljard dollar. Het meest populair daarin was GBTC, het fonds van Grayscale. Dit was voorheen een regulier trustfonds en was daardoor iets volatieler dan bitcoin zelf, maar op donderdag is dit fonds in een oogwenk omgezet in een spot-ETF. Daardoor had dit fonds al meteen miljarden dollars onder beheer.

Maar Bloomberg-analist Eric Balchunas denkt dat dit volume voornamelijk afkomstig was van verkopende GBTC-investeerders. Voor de overige spot-ETF’s gold dat ze vanaf niets moesten beginnen, maar toch zagen veel van deze ETF’s direct miljoenen of zelfs meer binnenstromen. Niet al het geld was dus

 

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment