Drugskartels gebruiken bitcoin & ethereum om fentanyl te maken

Louise de Graaf


Hoewel crypto veel voordelen biedt voor de gemiddelde gebruiker, zien we ook toepassingen ervan in criminele kringen. Dit blijkt onder andere uit de illegale fentanylhandel. 

Zo gaf het Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) onlangs een waarschuwing aan financiële bedrijven in de Verenigde Staten. Drugskartels zouden namelijk gebruik maken van bepaalde cryptovaluta bij de handel in deze drug.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Cryptobetalingen terecht bij Chinese leveranciers

Het FinCEN geeft aan dat Mexicaanse kartels munten zoals bitcoin (BTC), ethereum (ETH), tether (USDT) en monero (XMR) gebruiken. Hiermee zouden ze grondstoffen voor het maken van fentanyl kopen.

Verschillende chemicaliën en productiematerialen worden vaak gekocht van leveranciers in China, en betalingen komen vaak terecht in de cryptoportefeuilles van deze Chinese leveranciers.

FinCEN heeft Amerikaanse financiële instellingen geadviseerd alert te zijn op transacties die mogelijk verband houden met de productie van fentanyl.

De nieuwe waarschuwingen zijn een update van een FinCEN advies uit 2019 en reflecteren problemen die al eerder naar voren kwamen in sanctie- en strafzaken door Amerikaanse autoriteiten.

In oktober heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie acht aan China gelieerde bedrijven aangeklaagd. Ze werden terechtgesteld voor hun betrokkenheid bij de illegale productie, distributie en verkoop van chemicaliën die worden gebruikt voor de vervaardiging van fentanyl. 

Het gevaar van fentanyl

Fentanyl is een synthetisch opioïde dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor pijnbestrijding bij patiënten met ernstige pijn, zoals kankerpatiënten. Het is echter veel krachtiger dan andere opioïden. Drug Enforcement Administration (DEA) benadrukt dat fentanyl 100 keer krachtiger is dan morfine.

Fentanyloverdoses zijn de belangrijkste doodsoorzaak voor mensen van 18-45 jaar in de VS. De chemicaliën voor het maken van deze gevaarlijke drug komen vaak uit China en passeren meerdere grenzen voordat ze de VS bereiken.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Amerikaanse agent voorkomt bitcoin fraude

Crypto speelt vaker een rol in criminele activiteiten. In Texas heeft een politieagent een fraudepoging ter waarde van $40.000 voorkomen. Een oudere vrouw werd door een oplichter gedwongen om het bedrag op te nemen en in een bitcoin geldautomaat te deponeren. 

De oplichter deed zich voor als medewerker van Chase Bank en regelde een taxi voor de vrouw om haar naar de bank te brengen. Een alerte burger hoorde het verdachte telefoongesprek en waarschuwde de politie. 

Agenten arriveerden op tijd om te voorkomen dat de vrouw al haar geld in de automaat stortte, waardoor slechts $23.900 verloren ging. De politie probeert nu het gestorte bedrag terug te halen en waardeert de oplettendheid van de burger die de fraude meldde.


Post Views: 215

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment