Door inflatie geteisterd land grijpt naar bitcoin als hulpmiddel

Louise de Graaf


In Nederland hebben we de afgelopen jaren een stuk hogere inflatiecijfers meegemaakt dan we gewend zijn. In sommige landen kan het er nog slechter aan toe. Zo noteerde Argentinië gigantisch hoge inflatiecijfers waardoor veel inwoners vluchten naar  betrouwbaardere assets, zoals bitcoin (BTC). 

De waarde van de peso ten opzichte van de Amerikaanse dollar is aanzienlijk gedaald. In maart van 2023 noteerde het nog een waarde van $0.0049 per peso. Op het moment van schrijven staat de waarde op $0.0012 per peso. Het is een daling van 75% in een jaar tijd.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto

BTC hype verdubbelt

In theorie biedt bitcoin, met zijn gelimiteerde voorraad, een mogelijke oplossing voor dergelijke inflatie problemen. De toenemende vraag naar de digitale munt  bereikte door de beroerde economische situatie een zijn hoogste punt in twee jaar tijd. 

Volgens data van Bloomberg blijkt dat bijna 35.000 klanten in Argentinië begin deze maand BTC kochten via de cryptocurrency exchange Lemon Cash. Het is het dubbele van het wekelijkse gemiddelde vergeleken met 2023. 

De vraag naar Bitcoin is niet alleen via Lemon Cash gestegen, maar ook andere grote exchanges in Argentinië, zoals Ripio en Belo, melden een vergelijkbare trend. De CEO van de digitale wallet Belo, Manuel Beaudroi, merkte op dat de aankopen van stablecoins zijn gedaald van 70% naar 60%. De recente prijsstijging van Bitcoin heeft meer interesse gewekt.

Argentijnen ontduiken controles

Argentijnen wenden zich ook tot zogenaamde ‘crypto caves’. Dit zijn onofficiële marktplaatsen voor het verkrijgen van Amerikaanse dollars. Deze worden ontvangen in de vorm van stablecoins. Inwoners gebruiken het als strategie om strenge valutacontroles en hoge inflatie te omzeilen. 

De overheid heeft ondertussen de potentie van digitale valuta erkend en zijn regelgeving aangepast om het gebruik ervan onder bepaalde voorwaarden te faciliteren. In december 2023 beweerde Diana Mondino, de minister van Buitenlandse Zaken, dat het land het gebruik van BTC en andere cryptocurrencies in het land onder bepaalde voorwaarden zou toestaan.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment