Dit is waarom ik denk dat de bitcoin koers onder druk staat

Louise de Graaf


Het lukt de bitcoin (BTC) bulls maar niet om de koers definitief boven de 52.000 dollar te krijgen en mensen beginnen zich voorzichtig zorgen te maken over significante correcties. Maar waarom staat de bitcoin koers onder druk? Aan de spot bitcoin-ETF’s lijkt het niet liggen, want die zorgen bijna dagelijks voor een flinke instroom van kapitaal.

De reden voor de “problemen” van bitcoin, lijkt op dit moment van economische aard te zijn.


Bitcoin koers omlaag door ‘geheime’ renteverlaging Amerikaanse centrale bank?

  • icon-columns

    Columns

Waar blijven de renteverlagingen?

Aan het begin van het jaar was de markt ervan overtuigd dat de Amerikaanse centrale bank in maart én mei de rente met 0,25% zou verlagen. De onderstaande grafiek laat zien hoe extreem de verwachtingen over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank zijn verslechterd voor de markten sinds december 2023.

Afbeelding

Inmiddels is de kans nog maar 29% op een renteverlaging in mei, terwijl dat in december 2023 nog rond de 100% lag. Als de aandelenmarkten (onder aanvoering van Nvidia) hun stijging blijven doorzetten, de inflatie niet naar de gewenste 2,0% zakt en de economie solide blijft, dan zullen deze percentages blijven dalen.

Toch verwachten veel mensen nog steeds dat de Amerikaanse centrale bank in 2024 de rente gaat verlagen. Dat zou kunnen als er plotseling iets breekt in de economie, maar voorlopig oogt alles nog solide. Desondanks kan dat snel veranderen, zoals we in maart 2023 zagen tijdens de bankencrisis.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Op 12 januari werden er nog bijna 7 renteverlagingen verwacht van de Amerikaanse centrale bank in 2024. Terwijl  de centrale bank zelf al langer riep dat het slechts 3 renteverlagingen verwacht door te voeren.

Daarna kwam er wat positieve data over de Amerikaanse arbeidsmarkt, bleek de inflatie wat heter dan verwacht en smolten er een aantal renteverlagingen weg.

Afbeelding

Op dit moment prijst de markt iets meer dan 3 renteverlagingen in voor 2024, wat volledig in lijn is met de verwachtingen van de Amerikaanse centrale bank zelf.

Is dit de voornaamste reden voor de druk die we momenteel op de bitcoin koers zien? Naar mijn mening is dit te wijten aan de verandering in het aantal verwachte renteverlagingen voor 2024, dat is gedaald van 7 naar 3.

Wat kan deze situatie veranderen? Slechte economische data en natuurlijk een zwakkere inflatie.

Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Elke maandag en zaterdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment