dit gebeurde in 2022 en 2021

Louise de Graaf


De laatste week van het jaar is aangebroken en dus tevens het laatste moment voor bitcoin (BTC) om zijn jaarlijkse candle nog in verandering te brengen. Terwijl bitcoin rondom de kerstperiode wisselende resultaten laat zien, gaan we in dit artikel proberen te herleiden wat we van de resterende dagen in 2023 kunnen verwachten.


Kerstcadeautje 🎁 PostNL’s laatste Crypto Stamp 2 nog beperkt beschikbaar voor €9,25

Bitcoin’s decembermaand

De decembermaand werd ingeluid met een bitcoin koers van 37.725. Met een actuele koers van 42.715 dollar is de koers tot dusver met iets meer dan 13 procent gestegen.

Historische cijfers van CryptoRank laten zien dat bitcoin gemiddeld met 9,19 procent stijgt bij het sluiten van de maand december. In 6 van de twaalf voorgaande decembermaanden heeft bitcoin positieve resultaten geboekt.

Historische maandelijkse resultaten van bitcoin. – Bron: Crypto Rank

Opmerkelijk genoeg is bitcoin bijna iedere keer gestegen in december nadat zowel oktober als november positief werden geëindigd. In de 6 gevallen waarin zowel oktober als november winstgevend waren, volgde een positieve decembermaand.

De keren dat bitcoin onderuit ging in december bevond de markt zich ofwel in een bearmarkt, of in de overgang van bear- naar bullmarkt. In 2013 en 2014 zat bitcoin verwikkeld in een bearmarkt, evenals in 2018 en 2022. In 2019 kun je beargumenteren dat de bearmarkt ver achter zich was gelaten, maar een daadwerkelijke bullmarkt werd pas na de COVID-crash ingeluid.

In 2021 ging bitcoin met 18,9 procent onderuit, nadat het een maand eerder zijn all-time high van grofweg 69.000 dollar had bereikt. Achteraf gesproken kun je stellen dat december het absolute begin was van de donkere bearmarkt.

Over het algemeen is december een goede maand voor bitcoin wanneer de markttrend enigszins positief is. Mede dankzij de feeststemming, de anticipatie op een heuse kerstrally, een stijging in de hoeveelheid vrij uitgeefbaar geld en het lage handelsvolume is december doorgaans een prima maand voor ‘s werelds grootste crypto.

Tel hier de anticipatie op de goedkeuring van Bitcoin beursfondsen voor begin januari bij op en je hebt het perfecte recept voor een stijgende bitcoin koers. Aangezien de bitcoin koers in de eerste week van december echter ontzettend hard is gestegen, is er nog wel ruimte voor een grote daling. Een groene maand lijkt echter bijna niet meer stuk te kunnen lopen.

Bitcoin koers in januari

Januari zal hoogstwaarschijnlijk de boeken in gaan als de beste maand van 2023. In de eerste maand van het jaar steeg bitcoin namelijk met 39,9%. 7 van de in totaal 13 keer dat januari heeft plaatsgevonden, steeg de bitcoin koers. In 2020 en 2021 beleefde bitcoin stijgingen van respectievelijk 29,6% en 14,3%.

Uiteraard hebben de ontwikkelingen rondom de komst van Bitcoin beursfondsen een grote rol op de koers. Een massa-goedkeuring lijkt zo goed als zeker, maar bankgigant JPMorgan waarschuwde eerder deze maand nog voor een zogenoemde ‘sell the news’ evenement.

Post Views: 24Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment