Dit gaat er na de bitcoin halving gebeuren volgens vermogensbeheerder

Louise de Graaf


Naar verwachting vindt rond 20 april de eerstvolgende bitcoin halving plaats. Dat betekent dat bitcoin miners daarna maar de helft van de bitcoins zullen ontvangen voor het delven van een block op de blockchain. Crypto-vermogensbeheerder Galaxy zet in een onderzoeksrapport uiteen wat miners te wachten kan staan.


Kan bitcoin verder stijgen? Analist heeft vertrouwen, en deelt waarom

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

“Hashrate gaat dalen door halving”

Nog niet zo lang geleden kenden we Galaxy als ‘Galaxy Digital’, maar een tijdje geleden heeft het bedrijf besloten om zijn naam te veranderen naar simpelweg ‘Galaxy’. Voor 2024 verwacht het de kosten voor 1 terahash per seconde (TH/s) aan hashrate voor de Bitcoin-blockchain volatieler gaan zijn dan in 2023. Vorig jaar daalde deze waarde namelijk aanzienlijk dankzij de gestegen bitcoin koers, gestegen transactiekosten en gedaalde energieprijzen.

Maar in 2024 zou de verhouding tussen vraag en aanbod voor miners snel kunnen veranderen, waardoor de kosten voor miners ook snel in zowel de positieve als negatieve richting zouden kunnen veranderen. Een belangrijke factor hierin zal de bitcoin halving zijn, die sommige miners zal dwingen om een deel van hun productiecapaciteit offline te halen. Galaxy schat dat dit zo’n 15 tot 20% van de huidige totale hashrate zal zijn, wat neerkomt op 98 exahash per seconde (EH/s).

Miners bereiden voor alvorens bitcoin halving

De meeste analisten verwachten dat de halving niet zo gunstig gaat zijn voor miners. De inkomsten per gedolven block zal namelijk halveren tot 3,125 BTC. Net als Galaxy verwacht ook JP Morgan hierdoor een daling van de hashrate.

Gunstig is voor bitcoin miners dat ze in 2023 al veel nieuwe ASIC-mininghardware hebben aangekocht, die een stuk efficiënter zijn dan hun voorgangers. Riot Blockchain deed zelfs de grootste aankoop van zijn bestaan, en ook Marathon Digital deed eind vorig jaar opnieuw een grote investering. Deze toename zorgt ervoor dat minder apparaten offline gehaald moeten worden, omdat het hierdoor rendabeler is om te blijven minen. In dat geval was de genoemde 15 tot 20% hoger geweest.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 212Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment