Deze partijen zijn de grootste bitcoin bezitters ter wereld

Louise de Graaf


In slechts vier jaar tijd is de marktwaarde van bitcoin (BTC) van ongeveer 75 miljard Amerikaanse dollar naar ruim 1,4 biljoen dollar gegaan. Dat gaat natuurlijk niet zomaar, voor dit soort bedragen heb je diepe zakken nodig.

Misschien heb je al een goed beeld van welke beursgenoteerde bedrijven de meeste bitcoins bezitten, maar er zijn nog grotere ‘eigenaren’ van de grootste cryptocurrency. Eén ding valt op; bij grotere bedragen wordt het plaatje iets ingewikkelder.


Bitcoin halving staat voor de deur, waarom is dit zo belangrijk?

 • icon-bitcoin

  Bitcoin nieuws

Michael Saylor’s MicroStrategy

In een handig overzicht zet BitcoinTreasuries op een rijtje welke beursgenoteerde bedrijven aan kop staan. Zoals sommigen misschien zouden verwachten beslaat MicroStrategy de eerste plaats, met in totaal 214.246 BTC.

Dat is bij de huidige koers bijna 14 miljard dollar waard, en het is goed voor iets meer dan 1% van alle bitcoins in circulatie. Ook maakt MicroStrategy er een flinke winst op. Het heeft namelijk 7,5 miljard dollar geïnvesteerd. 

Crypto investeergigant Grayscale

Maar MicroStrategy is niet de grootste eigenaar van bitcoin. Dat is namelijk Grayscale, wiens spot-ETF GBTC momenteel 350.252 BTC bezit. Dat is dus ruim 60% meer. Echt vreemd is dit ook niet; dit fonds bestaat namelijk al sinds 2014 en heeft dus al een tijd kapitaal op kunnen bouwen.

Zelfs de enorme outflows van sinds de omzetting van GBTC naar een spot-ETF was niet genoeg om Grayscale van de troon te stoten, ondanks dat GBTC volgens BitcoinTreasuries zijn holdings heeft moeten halveren.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

 • Advertentie
 • Anycoin Direct

Vermogensbeheerder BlackRock

De volgende op de lijst is BlackRock-dochterbedrijf iShares, dankzij de spot-ETF IBIT. Dit beursfonds bestaat pas sinds begin januari, en bezit nu al 242.829 BTC. Onlangs streefde BlackRock hierdoor officieel MicroStrategy voorbij. Het fonds is één van de snelst groeiende ETF’s ooit.


Jong stel verdween met €8 miljard aan crypto, uitgelachen door hiphopfans

 • icon-bitcoin

  Bitcoin nieuws

Amerikaanse overheid

De volgende op de lijst is de Amerikaanse overheid met 215.000 BTC. Dit geld is afkomstig van geconfisqueerde wallets, bijvoorbeeld uit politieacties. Dankzij persberichten van de overheid en on-chain data kunnen analisten bevestigen dat deze coins inderdaad van de Amerikaanse overheid zijn.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto

Binance (en andere exchanges)

BitcoinTreasuries heeft enorm veel bedrijven op de lijst staan, maar crypto exchanges staan opvallend genoeg niet zo hoog op de lijst. Die bezitten namelijk meer dan welke andere entiteit dan ook. Volgens CoinGlass heeft Binance op dit moment meer dan welke andere organisatie dan ook, met zo’n 541.650 BTC.

Dat is dus niet alleen meer dan MicroStrategy, maar zelfs meer dan Grayscale. Daar is het ook niet de enige in, want Bitfinex is met 377.065 BTC ook groter. Coinbase is met 329.118 BTC ook groter dan veel andere partijen, waaronder MicroStrategy.

Maar het is niet helemaal duidelijk wat allemaal in dit bedrag zit. Coinbase is namelijk ook de custodian van bijna alle spot-ETF’s voor bitcoin. BitcoinTreasuries legt de lat veel lager (9.480 BTC), dat komt doordat Coinbase ook een deel van de coins apart heeft gezet voor zichzelf.


Bitcoin bullrun ‘een van de meest robuuste’ ooit, analist deelt waarom

 • icon-bitcoin

  Bitcoin nieuws

MicroStrategy blijft hoog op de lijst staan

Toch blijft MicroStrategy erg hoog op de lijst staan, we hebben maar 6 entiteiten kunnen tellen die meer bezitten. Andere vermeldenswaardige entiteiten zijn de Chinese overheid (190.000 BTC), crypto-bank Block.one (164.000 BTC) en de failliete cryptobeurs Mt. Gox (141.686 BTC).

Ook moet gezegd worden dat in eigenlijk al deze gevallen de coins helemaal niet van één enkele entiteit zijn. Ze hebben namelijk allemaal bitcoins dankzij geld van een ander.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment