De volgende grote Ethereum update: Wat kunnen we verwachten?

Louise de Graaf


Ethereum (ETH) heeft de laatste tijd meerdere belangrijke en grote ontwikkelingen ondergaan. We hebben het dan over zowel de goedkeuring van de ETF’s als de zogenaamde ‘Dencun’ update.

Inmiddels werken de ontwikkelaars hard aan de volgende belangrijke netwerkupdate voor Ethereum. Deze upgrade bestaat uit, net als de vorige keer, uit twee grote onderdelen: de ‘Prague’ update is voor de uitvoeringslaag en de ‘Electra’ update voor de consensuslaag.

Aangezien de volgende update beide upgrades zal bevatten, wordt dit de “Pectra” update genoemd. Hieronder bespreken we kort enkele van de grootste veranderingen die we kunnen verwachten.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Belangrijkste kenmerken van de Pectra upgrade

Introductie van het EVM Object Format (EOF):

De Pectra-upgrade omvat het EVM Object Format (EOF), dat verschillende verbeteringen introduceert voor de Ethereum Virtual Machine (EVM).

EVM OF zorgt voor een betere scheiding tussen code en data, wat smart contracts efficiënter en veiliger maakt.

Dit omvat meerdere Ethereum Improvement Proposals (EIP’s) zoals EIP-3540 (EOF – EVM Object Format v1), EIP-3670 (Code Validation), en EIP-4200 (Static relative jumps). Niet al deze EIP’s zijn definitief bevestigd voor opname in de upgrade vanwege de complexiteit en lopende discussies​.

Verbeteringen aan wallet functionaliteiten:

Aanvankelijk zou Pectra ook EIP-3074 bevatten. Dit moest de AUTH en AUTHCALL instructies introduceren, waardoor wallets functies van smart contracts kunnen gebruiken.

Er waren echter zorgen vanuit de gemeenschap over de veiligheid en complexiteit van dit voorstel.

EIP-3074 lijkt inmiddels vervangen te zijn met EIP-7702. Deze EIP introduceert ‘flash smart wallet accounts’ waarmee accounts tijdelijk omgevormd kunnen worden tot smart contract wallets tijdens het uitvoeren van een transactie.

Ook omvat deze update het bundelen van transacties en het uitvoeren van transacties waarbij de kosten door een derde partij worden betaald. Hierdoor wordt de gebruikerservaring aanzienlijk verbeterd​.

Verhoging van validator limieten:

EIP-7251 verhoogt de maximale inzetlimiet voor validators van 32 ETH naar 2.048 ETH.

Dit helpt grotere staking providers zoals Coinbase en Lido om hun operaties efficiënter te beheren, waardoor de belasting op het netwerk vermindert en de stabiliteit van de beacon chain verbetert​.

Precompilaties voor cryptografie

IP-2537 introduceert precompilaties voor BLS12-381 curve operaties, wat de efficiëntie en veiligheid van cryptografische processen op het netwerk verbetert​.

Opslag van historische block hashes:

EIP-2935 zorgt voor de opslag van historische block hashes in de blockchain, wat kan bijdragen aan verbeterde functionaliteiten en efficiëntie van het netwerk.

Peer Data Availability Sampling

EIP-7594 introduceert Peer Data Availability Sampling (PeerDAS), een techniek die de datadistributie verbetert. Dit verhoogt de schaalbaarheid en betrouwbaarheid van het netwerk​ (DataWallet)​.

Wanneer lanceert de volgende Ethereum update?

Verder wordt gewerkt aan verbeteringen aan de schaalbaarheid, efficiëntie en veiligheid van het Ethereum-netwerk. Niet alle EIP’s zijn bevestigd en er kunnen nog meer bijkomen.

Oorspronkelijk zou ook de invoering van Verkle Trees, een nieuwe datastructuur die de efficiëntie moet verbeteren, onderdeel worden van de volgende grote update.

Dit lijkt echter inmiddels te zijn uitgesteld naar de update daarna, mogelijk genaamd ‘Osaka’.

De Pectra-update markeert de volgende grote stap in de ontwikkeling van Ethereum. De update stond  gepland voor het eind van dit jaar, maar lijkt inmiddels te verschuiven naar begin volgend jaar.


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment