De race voor Bitcoin spot ETF’s intensiveert.

Louise de Graaf


Na een periode van stagnatie moet de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de verschillende aanvragen van spot-ETF’s weer in behandeling nemen. Om de kans op goedkeuring zo groot mogelijk te maken doen de vermogensbeheerders hun best om de puntjes op de i te zetten, zo ook Hashdex. Dit bedrijf heeft een custodian aangesteld die we nog niet eerder zijn tegengekomen voor deze rol.


Kerstcadeautje 🎁 PostNL’s laatste Crypto Stamp 2 nog beperkt beschikbaar voor €9,25

Hashdex wil bitcoin ETF omzetten

Op vrijdag heeft Hashdex volgens CoinDesk bij de SEC een S-1-formulier hebben ingediend om enkele details te veranderen. Zo wil het de naam van zijn Bitcoin Futures ETF omzetten in simpelweg ‘Hashdex Bitcoin ETF’. Dat suggereert dat het van dit bestaande op bitcoin-futurescontracten gebaseerde beursfonds een spot-ETF wil maken.

De meeste concurrenten kiezen er vooralsnog voor om een kersverse ETF op te zetten, alhoewel Grayscale daar een uitzondering in is. Grayscale wil zijn bestaande fonds GBTC omzetten in een spot-ETF. Nadat het bedrijf afgelopen zomer zijn rechtszaak tegen de SEC won, moest de SEC opnieuw de ETF-aanvraag in behandeling nemen.

Ook heeft Hashdex de crypto-custodian BitGo aangewezen als custodian voor de bitcoins die het zal beheren. Daar is het een uitzondering in, want de meeste ETF-uitgevers hebben bij Coinbase aangeklopt voor deze rol. Fidelity wil zijn coins zelf bewaren, en VanEck gaat samenwerken met de Amerikaanse cryptobeurs Gemini.

Bitcoin spot-ETF’s: snel of niet snel?

De markt hoopt dat na enige stilstand rondom het ruime tiental ETF-aanvragen er weer wat vaart inkomt. In januari liggen de eerstvolgende deadlines. Op 10 januari staat de deadline van het gezamenlijke fonds van ARK Invest en 21Shares. Van vrijwel alle andere fondsen volgen de volgende deadlines halverwege de maand.

Toch is niet iedereen optimistisch. BitGo-CEO Mike Belsche denkt dat de SEC er een probleem van gaat maken dat Coinbase zowel coins bewaart als aanbiedt aan handelaren. Belsche vindt net als de SEC dat dit volledig gescheiden moet worden. Veel van de fondsen werken samen met Coinbase Custody, wat voor vertraging kan zorgen als de SEC hierover gaat klagen.

Post Views: 36Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment