De bitcoin fondsen doen het erg goed, waarom stijgt de koers niet?

Louise de Graaf


De spot bitcoin (BTC) exchange traded funds (ETF’s) zorgden voor een enorme toestroom aan kapitaal. Voor het eerst was de digitale munt namelijk toegankelijk voor grote institutionele investeerders.

Na een aanzienlijke rally, wat zorgde voor een nieuwe all-time high (ATH), blijft het momenteel opvallend rustig omtrent de digitale munt. En dat terwijl de ETF’s die nog steeds positieve cijfers laten zien. 

Bitcoin whales slaan weer massaal in, volgens blockchain data

Bitcoin whales slaan weer massaal in, volgens blockchain data

Bitcoin ETF’s leveren uitzonderlijke prestaties

Volgens data die HODL15Capital deelde op X, bezitten de Spot ETFs wereldwijd ongeveer 1,3 miljoen aan bitcoin, wat overeenkomt met 5,2% van het circulerende aanbod. Daarbij blijkt dat Amerikaanse ETF’s een aanzienlijk deel van deze munten houden.

Op het moment blijven de bitcoin fondsen in Amerika een een indrukwekkende groei beleven, met 18 dagen van aanhoudende instroom. Sinds 13 mei stroomde bijna $3,9 miljard in deze fondsen, waarmee op 4 juni een record instroom van $886,6 miljoen werd genoteerd. Dit markeert een nieuwe mijlpaal, aangezien nog nooit eerder een dergelijke groeireeks is waargenomen.

Factoren die de prijs drukken

Hoewel de instroom in de BTC fondsen indrukwekkend is, hebben deze nog niet genoeg invloed om de prijs significant te verhogen. De markt bestaat uit meerdere componenten zoals spot, futures, en opties, en niet alleen ETF’s bepalen de prijs.

Ook de bredere macro-economische omstandigheden lijken de prijs van de crypto te beïnvloeden. Ook zijn er nog geen spot ETFs in belangrijke markten zoals het Verenigd Koninkrijk (VK) en Japan, wat de totale vraag beperkt en het potentieel voor prijsstijging.

Als laatste is de halving nog maar zo’n anderhalve maand in effect. We moeten dus nog gevolgen ervaren van de vermindering in bitcoin die bij elke blok beschikbaar komt. Naar verwachting zal deze kloof in de komende maanden groter worden, wat de koers positief kan beïnvloeden.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Kunnen de ethereum ETF’s voor een impuls zorgen?

Alhoewel op het huidige moment de koers prestaties van BTC tegenvallen, hopen veel investeerders dat een ethereum (ETH) Spot ETF voor een impuls kan zorgen. De lancering van het fonds op de Amerikaanse beurzen blijft echter onzeker. 

De Amerikaanse Securities and Exchange (SEC) voorzitter Gary Gensler verklaarde in een interview dat de introductie van de ETH fondsen afhankelijk is van de snelheid waarmee ETF uitgevers reageren op feedback van de SEC. Hoewel de goedkeuring van Ethereum ETF’s een logische volgende stap lijkt na de eerdere goedkeuring van Bitcoin ETF’s, benadrukt Gensler dat de tijdlijn voor definitieve goedkeuring onduidelijk is.


Post Views: 168

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment