dalend consumentenvertrouwen wijst op recessie

Louise de Graaf


Aan het einde van afgelopen week bleek het Amerikaanse consumentenvertrouwen veel lager dan verwacht. Dat is opvallend, omdat verschillende economische indicatoren de afgelopen maanden juist op een sterke economie wezen.

De consument begint echter langzaam het vertrouwen te verliezen en dat is in lijn met de Citi Economic Surprise Index, die op zijn zwakste punt sinds januari 2023 is uitgekomen.

Image
Bron: The Daily Shot

Bitcoin conferentie in het vondelpark vandaag: dit kan je verwachten

Bitcoin conferentie in het vondelpark vandaag: dit kan je verwachten

Wat is de Citi Economic Surprise Index?

De Citi Economic Surprise Index (CESI) vergelijkt de inkomende economische data met de verwachtingen van analisten. Negatieve verrassingen zorgen voor een lagere CESI, wat aangeeft dat de economische gegevens slechter zijn dan de verwachtingen van analisten.

Harde economische indicatoren zoals het bruto binnenlands product (BBP) en de consumentenprijsindex (CPI) hebben de afgelopen weken en maanden voor negatieve verrassingen gezorgd.

Zoals je kunt zien verrast de “harde data” al langer de analisten (zwarte lijn omlaag) terwijl de zachte data (sentiment en consumentengedrag) lange tijd relatief stabiel konden blijven. Helaas zien we nu ook de zachte data zakken, wat mogelijk onraad voorspelt voor de Amerikaanse economie.

De paarse lijn, die de zachte data vertegenwoordigt, reageert vaak met vertraging op de economische realiteit, omdat de markt meestal meerdere bevestigingen nodig heeft om van mening te veranderen. Krijgen we dan toch nog een recessie in de Verenigde Staten?

Toch een recessie in Amerika en gaat dat bitcoin drukken?

Hoewel er lange tijd geen recessie meer werd verwacht, beginnen steeds meer analisten nu te twijfelen aan die voorspelling. De data blijft negatief verrassen en de Amerikaanse economie lijkt het steeds moeilijker te krijgen.

Als deze ontwikkeling aanhoudt, kan dit mogelijk een negatieve invloed hebben op de bitcoin koers en de rest van de financiële markten.

Wat dat betreft zou het gunstig zijn als de inflatie deze week lager binnenkomt dan verwacht, waardoor de Amerikaanse centrale bank mogelijk sneller de rentes kan verlagen. De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) wordt woensdag gepubliceerd en kan cruciaal zijn voor de bitcoin koers in de komende weken.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment