Cryptowinst Nederlanders valt tegen, buurlanden doen het beter

Louise de Graaf


2023 was weer een tumultueus jaar in crypto. Maar welk land boekte het meeste winst, en hoe deden Nederlanders het? Blockchain-onderzoeksplatform Chainalysis deed onderzoek en kwam tot een interessante conclusie.

Handelaren profiteerden van positieve crypto koersen eind 2023

Vorig jaar was wat betreft de geschatte gerealiseerde winsten uit de cryptohandel relatief tam. In 2020 zagen handelaren wereldwijd zo’n 31 miljard dollar aan winst. Een jaar later schoot dat naar bijna 160 miljard dollar.

In 2022, een crypto rampjaar, ging het vervolgens even erg slecht met een totaal verlies van maar liefst 127 miljard dollar. In 2023 begon de zon weer enigszins te schijnen en boekten traders zo’n 37,6 miljard dollar winst.

Wat geen verrassing zal zijn is dat het vooral de laatste maanden van 2023 waren waarin handelaren veel winst boekten. Dat had er mee te maken dat veel investeerders anticipeerden op stijgende prijzen als gevolg van de goedkeuring van de eerste Amerikaanse bitcoin beursfondsen (ETF’s), zoals veelvuldig in het crypto nieuws te lezen was.

Hoe Nederlanders het deden temidden van goed crypto nieuws

Maar dan de ranglijst; zijn Nederlanders in de top te vinden van meest succesvolle cryptohandelaren ter wereld? Als een van de financiële centra van de wereld zou je dat misschien aannemen. Maar in realiteit zit het net anders.

Waar Amerikanen namelijk meer dan 9 miljard dollar winst behaalden in 2023, zagen Nederlanders slechts 440 miljoen dollar binnenkomen. Hiermee staan we op de 21e plek. Één plek boven ons staan de Filipijnen met 500 miljard dollar winst, met onder ons Australië met ook 440 miljoen dollar winst.

De geschatte cryptowinsten per land in 2023, met Nederland op plek 21.
Bron: Chainalysis.

Nederland staat hiermee achter Duitsland (plek 9) en opvallend genoeg ook Spanje (plek 17). We blijven hiermee wel onze zuiderburen voor, België eindigt namelijk op plek 39 met een geschatte winst van 180 miljoen dollar.

Wat misschien het meest opvallend is, zo stellen de onderzoekers van Chainalysis zelf ook, is dat veel landen met lage inkomens hoog op de lijst staan:

“We hebben eerder in ons Geography of Cryptocurrency Report 2023 opgemerkt dat landen in deze inkomenscategorieën, en met name de lagere middeninkomenslanden, een sterke adoptie van cryptocurrency lieten zien die opmerkelijk veerkrachtig bleef, zelfs tijdens de recente bearmarkt. Uit onze winstschattingen blijkt dat veel beleggers in deze landen hebben geprofiteerd van hun omarming van deze beleggingscategorie.” schrijven de onderzoekers van Chainalysis.

Tijdelijk 20 euro gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om Bitcoin of een andere cryptomunt te bemachtigen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 20 euro crypto van jouw keuze cadeau. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak 20 euro gratis

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment