Cryptohackers hebben $19 miljard gestolen sinds 2011, probleem zet door

Louise de Graaf


Hoewel de crypto-adoptie in rap tempo verloopt, bevindt de industrie zich nog altijd in de kinderschoenen. Dit maakt het nog altijd een aantrekkelijk wereldje voor kwaadwillenden om hun buit te slaan, en dit gebeurt tot op de dag van vandaag nog volop. Sinds 2011, toen de eerste crypto-hack werd gemeld, is er al bijna $19 miljard aan digitale activa gestolen, wat een grote rompslomp vormt voor wereldwijde acceptatie.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Bijna $19 miljard aan crypto gestolen

Blockchain-analysebedrijf Crystal Intelligence, dat tools biedt om illegale blockchain-activiteiten op te sporen en te bestrijden, heeft in een nieuw rapport alle illegale wanpraktijken binnen de crypto-wereld van de afgelopen 13 jaar uiteengezet.

In totaal is er bijna $19 miljard aan digitale activa buitgemaakt sinds 2011. Het rapport vermeldt 785 incidenten van cryptodiefstal, waaronder 220 beveiligingsinbreuken, 345 hacks van decentralized finance (DeFi) protocollen en 220 frauduleuze schema’s.

Hoewel vorig jaar de meeste crypto-gerelateerde hacks werden gemeld, staat 2022 nog steeds bekend als het ‘’dodelijkste jaar qua waarde’’.

Vorig jaar vonden er 286 exploits plaats, resulterend in een totaal verlies van meer dan $2,3 miljard dollar aan crypto-activa.

Gedurende de hardnekkige bearmarkt van 2022 kwam het aantal exploits 30% lager uit op 199. De totale buit van dat jaar ligt echter vele malen hoger op maar liefst $4,2 miljard.

De grootste diefstal ooit vond in 2019 plaats, toen een astronomisch bedrag van $2,9 miljard werd gestolen in verband met het Plus Token Ponzi-schema. Plus Token, opgericht in 2018, deed zich voor als een veelbelovend investeringsplatform dat hoge rendementen beloofde. In werkelijkheid was het een klassiek Ponzi-schema, waarbij de rendementen voor oudere investeerders worden betaald met het geld van nieuwe investeerders.

Cryptohacks blijven toenemen

Zoals duidelijk afgebeeld hieronder blijft het aantal hacks en scams in de crypto-industrie toenemen de laatste jaren ‘’ondanks verbeterde en uitgebreide monitoring- en rapportagemechanismen’’.

Crypto hacks
Crypto hacks en scams per jaar in Amerikaanse dollars. Bron: Crystal Intelligence

Ook dit jaar slaan hackers weer een grote slag. Vorige week kon je nog in het altcoin nieuws lezen dat gedurende de eerste drie maanden van dit jaar al voor $542,7 miljoen aan crypto is gestolen, wat een stijging van 42% betekent ten opzichte van dezelfde periode in 2023.

Hackers lijken zich nu steeds meer te richten op gebieden buiten smart contracts, zoals private key leaks. Ook creëren de stijgende cryptokoersen een aantrekkelijker doelwit voor hackers, omdat succesvolle aanvallen nu simpelweg meer opleveren.


Post Views: 150

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment