Cryptobeurs OKX in de problemen? Oprichter vecht tegen geruchtenstroom

Louise de Graaf


De wetten, regels en afspraken rondom crypto zijn in ieder land verschillend. Er komt langzamerhand steeds meer regulatie, maar dit gaat niet overal met dezelfde snelheid. In China lijkt crypto exchange OKX hier maar weer eens problemen mee te hebben. 

Vorige maand is de exchange in Zuid-Korea aangeklaagd, afgelopen week heeft het noodgedwongen alle activiteit uit India stopgezet en nu gaan er geruchten rond over het volgende schandaal, dit keer in de Verenigde Staten.


Jouw anonieme crypto wallet is vanaf nu illegaal

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Cryptogigant niet voor het eerst negatief in beeld

OKX (voorheen OKEX) is opgericht in 2017 en groeide sindsdien uit tot de op een na grootste crypto exchange ter wereld. De man die sinds 2023 aan het hoofd van dit Chinese netwerk staat, is Mingxing Xu, ook wel Star Xu genoemd. Deze oprichter raakte in 2018 ook al met de Chinese politie in aanraking nadat hij verdacht werd van fraude.

Het OKX platform heeft in juli 2023 zijn activiteiten in Nederland gestaakt. Ook in de VS zijn de diensten van de exchange niet beschikbaar, maar toch wordt er op X steeds meer gespeculeerd dat de Amerikaanse overheid een onderzoek is gestart tegen Star Xu.

Het grote exchangeplatform OKX is eigendom van de OK-groep. Deze OK-groep heeft ook een andere crypto exchange in handen, genaamd OKcoin. Deze OKcoin is wél actief in de Verenigde Staten en dit lijkt de reden dat de Amerikaanse overheid interesse toont in Xu.

Xu reageert en wijst op manipulatie koers

De CEO van OKX ontkent in een tweet alle betrokkenheid bij illegale praktijken. Hij benadrukt dat het enkel om geruchten gaat en benoemt de mogelijkheid dat alle geruchten slechts bedoeld zijn om de koers van OKX’ huiseigen munt, OKB, te doen dalen.

Ook Gala Wen, hoofdpartner van OKX, laat op X weten achter Star Xu te staan:

“Het is zo nep. De arrestaties in de Verenigde Staten zijn publieke informatie en iedereen kan dit controleren op de website van de overheid. Het kantoor in Amerika is enorm en de baas komt persoonlijk om de zaken af te handelen. Wij werken elke dag zeer hard met goede bedoelingen.”

Het is niet ondenkbaar dat de Amerikaanse overheid vragen stelt bij crypto exchanges. Momenteel heeft het Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) rechtszaken lopen tegen meer dan de helft van de grote crypto exchanges uit de VS.


Post Views: 0





Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment