Crypto wetten moeten scherper worden, aldus minister van Financiën VS

Louise de Graaf


Janet Yellen, de Minister van Financiën in de Verenigde Staten, roept op tot verbeterde wetgeving voor de cryptocurrency markt. De minister zag met name risico’s op crypto platforms en stablecoins en deelde haar wens in aanloop van een congres hoorzitting op dinsdag. 

Yellen, die voorzitter is van de Financial Stability Oversight Council (FSOC), zal voor het zogeheten House Financial Services Committee verschijnen om jaarverslagen te bespreken.In dit gesprek zullen cryptocurrencies en specifiek ook crypto exchanges en stablecoins een belangrijke thema vormen.


Polygon doet baanbrekend voorstel: crypto is ‘kritieke infrastructuur’

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Minister van Financiën VS geen fan van cryptocurrencies

Het is niet onbekend dat Yellen kritisch is op de cryptocurrency markt, ze heeft in het verleden meerdere malen de industrie beoordeeld. De tumultueuze periode in de crypto markt in 2021, waarin onder andere crypto exchange FTX en platformen zoals Celsius en BlockFi failliet gingen, noemde ze het “Lehman” moment.

Daarmee refereert ze aan de val van de grote bank Lehman Brothers in 2008 die de start noteerde van een grote financiële crisis. Volgens de minister is er sterke verbetering van de wet en regelgeving in de crypto industrie nodig om een vergelijkbare crisis te vermijden.

Europa loopt met crypto wetgeving voor op VS

De minister ziet risico’s bij het gebruik van crypto exchanges en stablecoins door consumenten. Niet gek, in het verleden hebben we al gezien dat crypto platformen vallen na een grote run op activa. Ook stablecoins kunnen hierdoor in de problemen raken, denk aan het vallen van TerraUSD in 2022. Zo lichtte Yellen toe:

“De raad is gefocused op digitale activa en de daarbij gerelateerde risico’s, zoals runs op crypto-asset platforms en stablecoins, mogelijke kwetsbaarheden door de volatiliteit van cryptocurrency prijzen, en de proliferatie van platforms die handelen buiten (of in strijd met) de toepasselijke wetten en voorschriften.”

Ondertussen zet de Europese Unie (EU) nieuwe stappen in het formuleren van crypto wetgeving. Autoriteiten zijn gestart met het classificeren van effecten om een helder kader te creëren voor zowel traditionele financiële instrumenten als crypto. De EU erkent de groeiende invloed van crypto en streeft naar regulering, een belangrijke stap voor de cryptocurrency industrie om duidelijkheid te krijgen.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 82Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment