Crypto topman die miljarden schade aanrichtte eindelijk uitgeleverd

Louise de Graaf


De voormalige Chief Financial Officer (CFO) van Terraform Labs, Han Chang Joon, is onlangs uitgeleverd aan Zuid-Korea. De financiële baas van het gevallen cryptobedrijf werd samen met oprichter Do Kwon aangeklaagd wegens het reizen met vervalste documenten.


Crypto exchange lanceert eigen token met airdrop van $700 miljoen

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Montenegro tussenstation van cryptocriminelen

Terraform Labs is in 2018 opgericht en was gespecialiseerd in de ontwikkeling van de blockchain Terra. Deze blockchain is ontworpen voor Web3-diensten en -producten. De beslissing voor het uitleveren werd genomen door het Ministerie van Justitie van Montenegro, waar Han Chang Joon zich bevond nadat hij eerder op de vlucht was geslagen. De uitlevering heeft het Balkanland besloten op verzoek van Zuid-Korea, het land van herkomst.

Het bedrijf, gevestigd in Singapore, ging in 2022 ten onder en vroeg faillissement aan. Do Kwon en Chang Joon van Terraform Labs zijn door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigd voor fraude. Eerder probeerden zij al te vluchten vanuit de Verenigde Staten naar het thuisland.

Dit plan mislukte voor de criminelen en de tocht strandde in Montenegro. Daar werden zij sinds maart van vorig jaar vastgehouden. Tot nu:

“Het land Montenegro heeft vandaag gehandeld op verzoek van Zuid-Korea en, bij besluit van het Ministerie van Justitie, Han Chang-joon overgedragen aan de bevoegde autoriteiten van zijn thuisland”, plaatste het Ministerie van Justitie in een X-post (voorheen Twitter).

De financiële man van Terraform Labs heeft uiteindelijk ruim vier maanden in de gevangenis gezeten in Montenegro.

Ex-CEO mag nog even blijven

Het bedrijf van Do Kwon was verantwoordelijk van onder meer de cryptocurrencies TerraUSD en Luna. De waarde van de LUNA-munt daalde van bijna $120 dollar naar nul in mei 2022. De volledige cryptosector werd meegenomen in de neerwaartse spiraal van Terraform Labs.

Hoewel de Chief Financial Officer al uitgeleverd is aan Zuid-Korea, verblijft Do Kwon nog altijd Montenegro. Het juridische team van de Zuid-Koreaan heeft een verzoek om uitstel gedaan van het SEC-proces in de VS. Op 29 juni stond de oorspronkelijke start van het proces gepland, die nu verplaatst is naar eind maart.

In december werd de eerdere uitlevering aan Zuid-Korea en de Verenigde Staten geannuleerd. De financiële waakhond klaagt de voormalige CEO aan vanwege de $40 miljard die verloren ging bij de ineenstorting van TerraUSD en Luna. Zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea vragen om Kwon’s overdracht.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment