Crypto rapport toont toenemende problemen in Russisch binnenland

Louise de Graaf


Terwijl de crypto markt in 2023 opbloeide, pakten criminelen ook steeds meer hun kansen. De centrale bank van Rusland bracht een nieuw rapport uit waaruit blijkt dat illegale activiteiten in het land met 15,5% zijn gestegen.

In totaal komt het aantal illegale praktijken in 2023 uit op 5.735. Een groot deel hiervan zijn piramide schema’s. Dit is een frauduleus investeringsmodel waarbij de winst niet wordt gegenereerd door daadwerkelijke bedrijfsactiviteiten, maar door het werven van nieuwe deelnemers.


Donald Trump maakt zich grote zorgen over AI en CBDC’s

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Sociale media een bron voor fraude

De Russische bank identificeerde maar liefst 2.994 van dit soort pyramide schema’s. Het is daarmee een groei van 150% ten opzichte van het vorige jaar. Crypto speelt een belangrijke rol in deze groei. In 2023 boden bijna alle piramide schema’s en illegale brokers investeringen aan in interne tokens of accepteerden ze bijdragen in cryptocurrency.

Sociale media spelen een steeds grotere rol in het rekruteren van slachtoffers. Ongeveer 44% van de illegale kredietverstrekkers maakt uitsluitend gebruik van het internet om hun diensten te promoten. Ze doen dit voornamelijk via sociale-mediapagina’s, populaire advertentieplatforms en online groepen.

De bank zet tegenaanval in door gebruik te maken van monitoringssystemen om illegale actoren te identificeren. Het werkt nauw samen met wetshandhavingsinstanties, internet toezichthouders en de financiële sector om fraude te bestrijden. Dit heeft geresulteerd in het blokkeren van meer dan 1.500 frauduleuze websites en het informeren van het publiek over de signalen die wijzen op financiële fraude.

Miljoenenverlies door crypto phishing scams

In 2023 zagen phishing scams in de crypto sector een zorgwekkende stijging, met een verlies van $295 miljoen voor 324.000 slachtoffers. Het Wallet Drainers Report van Scam Sniffer belicht hoe crypto criminelen geavanceerde technieken gebruiken om investeerders te bedriegen en hun digitale activa te ontvreemden. 

Deze scams, vaak vermomd als legitieme e-mails, websites en sociale mediaberichten, hebben tot doel gevoelige informatie zoals private keys en inloggegevens te stelen. Ondanks inspanningen om deze praktijken te stoppen, blijven oplichters nieuwe manieren vinden om regelgeving te omzeilen. Zoals met recente gevallen van groepen als Monkey Drainer en Inferno Drainer die miljoenen stelen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment