Crypto-leenplatform Celsius betaalt miljarden aan gedupeerde klanten

Louise de Graaf


Het failliete crypto-leenplatform Celsius Network, dat in juli 2022 ten onder ging, heeft voor 2 miljard dollar aan bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) gedistribueerd onder crediteuren. Hoewel slachtoffers slechts een fractie van hun geld terugkrijgen, is het voor velen een welkome opluchting. Klanten hebben namelijk ruim anderhalf jaar hierop moeten wachten.


Strafzitting van Binance oprichter ‘CZ’ onverwachts uitgesteld

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

BTC en ETH distributie

Advocatenkantoor Kirkland & Ellis, dat Celsius vertegenwoordigt in hun herstructureringsproces, heeft op 15 februari een update gegeven van de crypto-uitkeringen die in het eerder goedgekeurde plan zijn opgenomen.

In het gerechtelijke document werd geschreven dat het leeuwendeel van de verschuldigde crypto inmiddels is verdeeld onder de schuldeisers.

Eind januari stapte Celsius uit zijn Chapter 11 faillissement, en werd het terugbetalingsproces ingeluid.

Celsius beloofde voor 3 miljard dollar terug te geven aan crediteuren, in de vorm van crypto en fiatvaluta. De advocaten hebben verklaard dat er reeds voor 2 miljard dollar aan digitale activa is gedistribueerd, waarbij 20.255,66 bitcoin en 301.338,77 ethereum is overgemaakt.

Voor klanten uit de Verenigde Staten worden de distributies gefaciliteerd door betalingsprovider PayPal. Internationale crediteuren zien hun fondsen terug op de grote crypto exchange Coinbase.

“Bijna 75% van de BTC/ETH die zal worden gedistribueerd via PayPal/Venmo en via Coinbase is al opgehaald,’’ zo wordt er geschreven in de indiening.

Als onderdeel van het reorganisatieplan is tevens een nieuw Bitcoin miningbedrijf genaamd Ionic Digital gelanceerd. Crediteuren zullen, afhankelijk van de waarde van hun claim, ook aandelen ontvangen in dit nieuwe bedrijf.

Opluchting bij crypto gedupeerden

Zoals gezegd vroeg Celsius in juli 2022 zijn Chapter 11 faillissement aan, waarmee onder toezicht oog van een federale rechtbank een financiële herstructurering werd ingeluid. Een maand eerder werd de optie om geld op te nemen vanuit het platform al stopgezet.

Na een periode van 20 maanden zonder toegang tot hun fondsen, hebben klanten nu eindelijk weer controle over een deel van hun activa gekregen.

Het is een harde maar tevens leerzame les voor degenen die hun fondsen destijds toevertrouwden aan het frauduleuze bedrijf.

Het zwarte hoofdstuk van Celsius kan nog niet helemaal worden afgesloten. De voormalig CEO, Alex Mashinsky, is momenteel op borg van 40 miljoen dollar in afwachting van zijn rechtszaak in september dit jaar. Hij is aangeklaagd wegens het plegen van fraude en er hangt een lange celstraf boven zijn hoofd.


Post Views: 475Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment