Crypto handelaren vrijgesproken in rechtszaak van $3,2 miljard

Louise de Graaf


De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben een aantal crypto handelaren vrijgesproken. Het gaat om een groep die beschuldigd werd van het onterecht uitvoeren van arbitrage tussen verschillende crypto exchanges.


‘Bitcoin redder’ Bakkt staat op instorten, heeft bijna geen geld meer

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Wat is arbitrage?

Arbitrage is een handelsstrategie waarbij een handelaar winst maakt door een activum tegelijkertijd te kopen op een markt waar de prijs laag is en te verkopen op een andere markt waar de prijs hoger is. Deze strategie benut de prijsverschillen van hetzelfde activum tussen verschillende markten of exchanges, zonder blootstelling aan het marktrisico.

De beschuldiging

De Zuid-Koreaanse handelaren zouden volgens de handelaren onterecht een aanzienlijke premie vragen. De arbitrage tussen Zuid-Korea en exchanges in andere landen wordt ook wel de Kimchi-premie genoemd, verwijzend naar een bekend Koreaanse gerecht.

Over het algemeen zijn crypto’s duurder op exchanges in het Aziatische land. De aanklagers stelden dat het prijsverschil varieerde tussen ongeveer 3% en 5%. Hierdoor maakten de arbitrage handelaren aanzienlijke winsten, van naar schatting ongeveer $3,2 miljard.

De beschuldigingen zorgden voor verbazing onder crypto investeerders. Arbitrage handel op zich is niet illegaal. Het is een legitieme strategie die wordt gebruikt om te profiteren van prijsverschillen tussen verschillende markten. Echter, afhankelijk van de specifieke context, zoals de gebruikte informatie en de naleving van lokale wetten, kunnen bepaalde vormen van arbitrage handel juridische vragen oproepen.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Het oordeel

De rechter gaf aan dat de handelaren zich eigenlijk hadden moeten registreren voor hun handel tussen lokale en buitenlandse exchanges. Echter, erkende de jurist dat het moeilijk is om deze registratieplicht te handhaven. Verder was er niet genoeg bewijs dat ze de wet hadden overtreden.

Het vonnis benadrukte dat zelfs als de zaak als niet schuldig wordt beoordeeld, dit niet gezien kan worden als een overtreding van de precedenten van het Hooggerechtshof.


Meer crypto bedrijven aangeklaagd in miljarden-rechtszaak Genesis

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Zuid-Korea introduceert nieuwe crypto wet

De Financial Services Commission (FSC) van Zuid-Korea heeft een nieuwe wet aangekondigd om marktmanipulatie en illegale handel in de crypto sector aan te pakken. Deze wet, de Virtual Asset Users Protection Act, geeft de FSC uitgebreide bevoegdheden voor toezicht en handhaving, inclusief het opleggen van strenge straffen.

Belangrijk is dat zware crypto overtredingen kunnen leiden tot levenslange gevangenisstraf. Deze maatregel, ingevoerd na het Terra (LUNA) incident, beoogt investeerders te beschermen en zal in juli van dit jaar effectief worden. Parallel kondigt Thailand belastingvoordelen aan voor crypto-winsten, wat het land als crypto-hub moet positioneren.


Post Views: 34Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment