Crypto handelaren verliezen half miljard na plotselinge bitcoin daling

Louise de Graaf


De prijs van bitcoin (BTC) heeft na het neerzetten van meerdere records een flinke duik genomen, wat leidde tot een aanzienlijke hoeveelheid aan liquidaties op de cryptomarkt. Binnen slechts 24 uur zagen we meer dan een half miljard aan liquidaties, waardoor bijna 200.000 handelaren werden getroffen.


🚀 Nederlanders geven al onze lezers gratis crypto; pak jouw gratis $MATIC

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Een golf van BTC liquidaties

De marktwaarde van crypto daalde fors vandaag met 7,3% naar een dieptepunt van $2,68 biljoen, wat een uitstroom van ongeveer $175 miljard uit de markt betekende. Door de daling werden ook handelaren hard getroffen, met name handelaren met een long positie.

Liquidaties vinden plaats wanneer handelaren met hefboom handelen en zij te ver onder water komen te staan op hun positie. Het handelsplatform in kwestie sluit dan automatisch de positie van de handelaar om verdere verliezen te voorkomen. Als gevolg verliest de handelaar bij een liquidatie zijn volledige inzet.

80% van de liquidaties vandaag betrof long posities betrof. Dat is niet gek, aangezien de koers hard daalde en deze handelaren juist wedden een koersstijging. De short posities zagen ook liquidaties, maar in veel mindere mate, met een totaal van $136,5 miljoen, zo blijkt uit data van CoinGlass.

De BTC koers corrigeert

De recente koersbewegingen kunnen worden toegeschreven aan verschillende factoren. Ten eerste is er de verminderde instroom in bitcoin ETFs, wat wijst op een mogelijke afname van de interesse van institutionele beleggers. De totale instroom in spot bitcoin ETFs bedroeg op 14 maart slechts $133 miljoen, het laagste niveau van deze maand. Deze afname in interesse zou een voorbode kunnen zijn voor een bredere correctie op de markt.

Bovendien speelt de recente publicatie van economische gegevens in de Verenigde Staten een rol. Met name de Producer Price Index (PPI) en Consumer Price Index (CPI) gegevens kwamen hoger uit dan verwacht, wat leidde tot speculatie over aanhoudend hoge rentetarieven van de Federal Reserve. Deze economische signalen hebben mogelijk de zorgen over de Amerikaanse economie vergroot, waardoor beleggers voorzichtiger werden.

Een correctie van de BTC koers is in die context niet heel gek. Daarnaast zagen we de afgelopen tijd ook een alsmaar stijgende koers en raakte de markt aardig oververhit. Een daling waardoor de markt wat kan afkoelen is daarom nog niet zo slecht.


Post Views: 394

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment