Afgelopen november was de crypto exchange Poloniex het slachtoffer van één van de grootste hacks van het jaar. Er zou zo’n 114 miljoen dollar aan cryptocurrencies zijn gestolen. Maar omdat het geld op de blockchain staat, kunnen onderzoekers nog steeds gemakkelijk zien waar dat geld naartoe gaat als het wordt verplaatst. Om de privacy van de hacker(s) te vergroten is nu de crypto mixer Tornado Cash ingezet.
Poloniex hacker wast gestolen crypto wit
Op sociale mediaplatform X meldt beveiligingsbedrijf PeckShield dat één van de walletadressen die in verband is gebracht met de hack 200 ETH (op dit moment ter waarde van 570.000 euro) heeft verplaatst naar één van de wallets van Tornado Cash. Hierna volgde een tweede transactie van 1.110 ETH (ter waarde van 3,2 miljoen euro), via een ander aan de hack gerelateerd adres.
#PeckShieldAlert #Poloniex hacker- labeled address 0x3e94…3fdfd has transferred 1.11k $ETH (worth ~$3.4m) to #Tornadocash pic.twitter.com/JIDG0pYfUH
— PeckShieldAlert (@PeckShieldAlert) May 7, 2024
Poloniex is één van de oudste exchanges ter wereld, maar volgens gegevens van CoinGecko is het niet meer zo prominent als vroeger. De hack had een enorme invloed, maar het bedrijf verklaarde kort na de hack wel dat klanten volledig vergoed zouden worden. Ook zou het de hacker een beloning van 5% van de gestolen waarde bieden als de coins weer teruggestort zouden worden. Klaarblijkelijk is dit nog niet gebeurd, en kiest de hacker ervoor om het geld wit te wassen.
Crypto mixers bron van controverse
Met crypto mixers zoals Tornado Cash kun je je financiële privacy verbeteren, maar dat betekent ook dat je er geld mee wit kunt wassen. Helaas gebeurt dat ook regelmatig. Zo staat de beruchte Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus Group erom bekend veel gebruik te maken van Tornado Cash.
Het zou via die weg al miljarden hebben weggesluisd, wat gebruikt zou worden om het kernwapenprogramma van Noord-Korea te financieren. Volgens schattingen van eind vorig jaar hebben de staatshackers al ongeveer 3 miljard dollar aan cryptocurrencies gestolen.
Daarom heeft de Nederlandse overheid bijvoorbeeld al strenge maatregelen genomen tegen Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Pertsev, die naar verwachting een straf van 64 maanden cel tegemoet gaat. De vervolging van Pertsev ging gepaard met een hoop controverse, er stonden een hoop mensen achter hem.
Post Views: 0