Crypto fondsen krabbelen op, maar bitcoin ETF’s tonen zwakte

Louise de Graaf


De afgelopen week markeerde een positieve ommekeer voor op crypto gebaseerde beursproducten, na een bloederige week ervoor. De bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s), verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de geldstromen, maakten een heuse comeback. Desalniettemin neemt de handelsactiviteit af, en is deze week met een sisser begonnen.


AAVE crypto kan snel stijging naar $180 en wellicht hoger hervatten

$862 miljoen crypto instromen

Crypto-beursproductaanbieder CoinShares schrijft in zijn wekelijkse onderzoeksrapport dat de gemeten beursfondsen de afgelopen week met $862 miljoen zijn gegroeid. Het vormt een gigantisch contrast met een week eerder, toen de fondsen met bijna $931 miljoen krimpten.

De trend werd voornamelijk gedreven door fondsen uit de Verenigde Staten, die een instroom van $897 miljoen registreerden, terwijl uit Europa en Canada samen een uitstroom van $49 miljoen werd gemeld.

Bitcoin spande logischerwijs de kroon, met $863 miljoen aan netto-instromen. De nieuwe spot ETF’s zagen $1,8 miljard aan instromen, maar tegelijkertijd stroomde er $965 miljoen uit Grayscale’s GBTC.

Ethereum (ETH) registreerde zijn vierde opeenvolgende week van uitstromen, van respectievelijk $19 miljoen. De fondsen van andere altcoins noteerden vorige week een netto instroom van $18,3 miljoen, waarbij solana (SOL) de leiding nam met $6,1 miljoen aan instromen.

Bitcoin ETF’s onderuit

De bitcoin spot ETF’s beleefden vorige week vier achtereenvolgende positieve dagen, gekenmerkt door netto-instromen. Op vrijdag waren de beurzen gesloten vanwege Goede Vrijdag.

‘’Hoewel dit herstel bemoedigend is, vertraagt de ETF-activiteit,’’ zo schreef CoinShares in zijn meest recente rapport. Het dagelijkse handelsvolume van de ETF’s daalde namelijk naar $5,4 miljard, 26 procent minder dan de piek van $9,5 miljard van de eerste week van maart.

De bitcoin ETF’s zijn de nieuwe week bovendien slecht begonnen. Vanmorgen kon je lezen dat er meer geld uit de fondsen is gehaald dan dat er binnen is gestroomd. Specifiek kwam de netto-uitstroom uit op $85,7 miljoen.

Grayscale’s GBTC verloor een totaal van $302,6 miljoen. Al sinds de conversie naar een spot ETF word het fonds iedere dag geteisterd door uitstromen, wat logischerwijs een grote verkoopdruk teweegbrengt. Ook ARK Invest zag gisteren kapitaal verdwijnen. Echter bedroeg de uitstroom slechts $0,3 miljoen.

De bitcoin koers heeft het er in ieder geval zwaar mee. De afgelopen dag is de koers met bijna 8 procent onderuit gegaan. Op het moment van schrijven komt de koers uit op zo’n $64.600.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment