Crypto drama rondom Kanye West eindigde in rechtszaak

Louise de Graaf


De bekende Amerikaanse rapper Kanye West heeft vandaag samen met Ty Dollar $ign een duo-album gelanceerd. ‘Vultures’ zou in eerste instantie in oktober vorig jaar uitkomen, maar is vanwege onduidelijke redenen meerdere keren uitgesteld. Terwijl tientallen miljoenen fans van over de hele wereld de nieuwe muziekcollectie beluisteren, duiken wij in het crypto-verleden van de topartiest.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

‘Coinye West’ crypto leidt tot rechtszaak

West werd al vroeg de crypto wereld in getrokken. In januari 2014 werd namelijk een door hem geïnspireerde cryptovaluta genaamd ‘Coinye West’ aangekondigd. Zonder enige toestemming werd er een afbeelding van West gebruikt, evanals zijn naam. Het project was bedoeld als een soort steunbetuiging aan de rapper.

Na 8 dagen werd het controversiële project officieel gelanceerd, tot spijt van West zelf. Toen hij van de lancering hoorde, ondernam hij juridische stappen. Zijn advocaten stuurden een zogeheten ‘cease-and-desist’ brief naar de ontwikkelaars van Coinye West, waarin werd beweerd dat het gebruik van zijn naam en beeltenis zonder toestemming inbreuk maakte op zijn intellectuele eigendomsrechten.

Middels een cease-and-desist brief wordt een persoon of organisatie geïnformeerd dat ze moeten stoppen (‘cease’) met bepaalde activiteiten (‘desist’). In dit geval gaat het om het stoppen met het gebruik van de naam en beeltenis.

Onder meer een 24-jarige Nederlandse student bleek betrokken te zijn bij het project. West eiste een schadevergoeding en wilde dat zijn betrokkenheid volledig weggevaagd zou worden.

Na verschillende naamswijzigingen en aanpassingen aan het ontwerp, in de poging om de referentie naar West te ondermijnen, werd er na een half jaar officieel een punt achter het project gezet. Vlak voordat de handdoek in de ring werd gegooid verwees het logo van de munt naar een South Park-aflvering waar West in voorkwam, en werd ‘West’ uit de naam van het project gehaald.

Kanye West gespot met Bitcoin pet

West, ook wel bekend als ‘Ye’, heeft bovendien meerdere malen zijn steun uitgesproken richting Bitcoin (BTC). Zo noemde hij Bitcoin in 2020 in de populaire podcast van Joe Rogan nog de ‘ware bevrijding van Amerika’.

In oktober vorig jaar werd de rapper bovendien gespot met met een pet waarop Satoshi Nakamoto, de anonieme oprichter van Bitcoin, stond geschreven.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment