Crypto crimineel Do Kwon mag niet uitgeleverd worden na fout rechtbank

Louise de Graaf


De beruchte oprichter van het ingestorte crypto-emporium Terraform Labs, Do Kwon, mag toch niet uitgeleverd worden. De Zuid-Koreaanse verdachte wordt verantwoordelijk gehouden voor het verdampen van miljarden. Zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea eisen zijn uitlevering. De verdediging van de voormalig zakenman heeft dit echter succesvol kunnen verhinderen. 


Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Crypto crimineel Do Kwon mag nog niet weg uit Montenegro

Momenteel zit Kwon vast in een Montenegrijnse gevangenis. Eind november werd door het Hooggerechtshof van Podgorica bekendgemaakt dat de uitlevering rond was. Aan alle wettelijke voorwaarden voor de uitlevering aan zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten was voldaan. De verdediging van Kwon heeft daar echter een stokje voor kunnen steken. 

Volgens het advocatenteam van de verdachte heeft het Hooggerechtshof een fout gemaakt. Ze zouden Kwon niet hebben uitgehoord. Daarmee zouden een aantal regels zijn overtreden, aangezien dit wettelijk verplicht is. Kwon werd opgepakt wegens het vervalsen van overheidspapieren. Hij zou met illegale documenten Montenegro binnen zijn gekomen.

Voor die overtreding kreeg de terra (LUNA) oprichter vier maanden gevangenisstraf in Montenegro. In de Verenigde Staten en Zuid-Korea staat hem daarentegen veel meer te wachten. De twee landen eisen al maanden dat Montenegro de fraudeur aan hen uitlevert. In Zuid-Korea zal hij geconfronteerd worden met een mogelijke gevangenisstraf van maximaal 40 jaar.

Uitlevering van Terra oplichter kan nog lang gaan duren

De uitlevering zal nog wel even duren. Aangezien het Hooggerechtshof een fout heeft gemaakt, heeft het Montenegrijnse Hof van Beroep de uitlevering verworpen. De zaak zal nu weer teruggaan naar de stedelijke rechtbank van Podgorica. Het kan vanwege deze beslissing nog lang gaan duren voordat Kwon kan worden veroordeeld voor zijn daden.

Als Kwon’s uitlevering uiteindelijk wordt  goedgekeurd, zal de minister van justitie het laatste woord hebben binnen de zaak. Of Kwon eerst in de Verenigde Staten of Zuid-Korea zal worden berecht zal dan worden beslist.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment