Crypto controle in Spanje wordt aangescherpt met lading nieuwe regels

Louise de Graaf


Het Spaanse ministerie van financiën wil de controle over crypto activa gaan opschroeven. Nieuwe belastinghervormingen moeten het mogelijk gaan maken om crypto bezitten te confisqueren van mensen met schulden. Dit melden Spaanse nieuwskanalen.


Crypto bedrijven gaan in tegenaanval om nieuwe regelgeving

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Spanje schroeft crypto toezicht op

Naast het confisqueren van crypto bezitten zullen ook meer financiële entiteiten de macht krijgen om belastingen te innen. Voorheen konden enkel banken, spaarbanken en kredietverleners dit doen. Welke entiteiten hier precies bijkomen is niet duidelijk.

Ook wil de overheid het ontduiken van belasting met nieuwe maatregelen tegengaan. Het gaat banken en elektronische betalingsdiensten dwingen om transacties te rapporteren. 

Het gaat dus om grootse plannen die in relatief korte tijd in werking gebracht moeten worden. Of dit allemaal van een leien dakje zal gaan is de grote vraag. Vooral het confisqueren van crypto van mensen met schulden lijkt een stuk makkelijker gezegd dan gedaan.

Spanjaarden hebben nog een maand om al hun crypto bezitten aan te geven bij de belastingdienst. Dit geldt voor individuen maar ook voor bedrijven. Alleen mensen die meer dan 50.000 dollar in crypto hebben op buitenlandse platformen moeten hun bezit aangeven. Voor self-custodial wallets gelden er weer andere regels. Erg simpel lijken de nieuwe regels dus niet.

Spaanse stablecoin plannen

Dat Spanje zich bewust is van de ontwikkelingen binnen de crypto sector is echter duidelijk. Het land maakt grote stappen in zowel wetgevend als technologisch opzicht. Naast de crypto belastinghervormingen is de Spaanse centrale bank ook bezig met de ontwikkeling van een stablecoin. Dit werd vorige week bekendgemaakt.

Deze stablecoin, EURM, wordt 1-op-1 gedekt door euro’s in beheer van Spaanse banken. Momenteel zit de stablecoin in een testfase waarbij de functionaliteiten getest moeten worden.

Maar de plannen met EURM zijn groots. De stablecoin pilot is namelijk “een stap naar de complete digitalisatie van betalingen”. Het gebruik van een stablecoin voor betalingen is volgens een woordvoerder van het project “veiliger, beter te programmeren, goedkoper, democratischer en liberaler” dan huidige betalingssystemen. Lees in dit artikel meer over deze Spaanse stablecoin plannen.

Volg dagelijks je crypto winsten


Post Views: 7Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment