Crypto beurs Coinbase verhoogt handelskosten voor grote transacties

Louise de Graaf


Coinbase heeft het geluk dat het één van de grootste crypto exchanges is, waardoor het erg lage handelskosten kan rekenen. Het bedrijf heeft als tweede voordeel dat het een vroege investeerder is in USDC-uitgever Circle, waardoor het goede integratie heeft met deze stablecoin.

Toch zal het voordeel dat handelaren nu nog genieten binnenkort minder worden, want Coinbase gaat voor bepaalde klanten binnenkort meer handelskosten in rekening brengen.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Crypto beurs gaat hogere handelskosten rekenen

Het handelsplatform heeft een uitgebreide klantenservicepagina waarop je de handelskosten van verschillende bedrijfssegmenten kunt vinden. Hier is onlangs aan toegevoegd dat Coinbase vanaf 5 februari een kleine commissie gaat vragen voor het omzetten van USD coin (USDC) in reguliere Amerikaanse dollars op het platform.

Om precies te zijn betreffen het handelskosten voor conversies van USDC naar USD van méér dan 75 miljoen dollar. Voor de gemiddelde handelaar is er dus niets aan de hand, zij zullen nog steeds gratis hun munten om kunnen zetten.

Verder valt op dat het bedrijf de kosten voor deze omzetting als het ware op zijn kop zet. Over het algemeen vragen exchanges lagere commissies voor grotere bedragen. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat het platform grote handelaren aantrekt, wat gunstig is voor het handelsvolume en daardoor de liquiditeit op het platform. Dat trekt weer meer handelaren aan.

Maar Coinbase rekent 0,10% voor conversies van 75 miljoen dollar tot 150 miljoen dollar, en voor conversies van 150 miljoen USD tot 500 miljoen USD vraagt het 0,15%. Voor nóg grotere omzettingen van 500 miljoen dollar en meer vraagt het zelfs 0,20%. Deze tactiek is het tegenovergestelde van wat over het algemeen de norm is.

De beslissing zou ervoor kunnen zorgen dat grote handelaren naar een ander platform vertrekken, wat ertoe zou leiden dat het handelsvolume op Coinbase daalt en dus dat de liquiditeit krimpt.

Coinbase blijft optimistisch, ondanks tegenwind

De aankondiging is opvallend, maar niet geheel onverwachts. Het bedrijf stond er in het derde kwartaal nog relatief goed voor, maar toch maakte het nog steeds verlies. Dat kwam met name door het flink gedaalde handelsvolume.

De cijfers van het laatste kwartaal en die van 2023 in zijn geheel moeten nog worden aangekondigd, en dat zal op 15 februari gebeuren.

Ook kreeg het aandeel van Coinbase onlangs een slechte waardering van JP Morgan, die verwacht dat de beurs te lijden zal hebben onder de komst van spot-ETF’s. Toch blijven de topmensen van de cryptobeurs zelf optimistisch. Zij verwachten dat de nieuwe beursfondsen voor mainstream adoptie zullen zorgen.

Vragen over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Discord-community van meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment