Crypto aandelen kunnen ontploffen door mogelijke ‘short squeeze’

Louise de Graaf


In een nieuw rapport van data analyse firma S3 Partners wordt een opvallend grote hoeveelheid short sellers geobserveerd bij met name crypto aandelen. Coinbase en MicroStrategy kunnen mogelijk flink in waarde stijgen als deze short sellers hun posities moeten verkopen, wat leidt tot een zogeheten short squeeze.

Short gaan gebeurt wanneer beleggers inzetten op een prijsdaling van een bepaald aandeel (of crypto). Zij lenen bijvoorbeeld een aandeel en verkopen deze, in de hoop dat ze het later terug kunnen kopen tegen een lagere prijs. Het verschil is winst voor de short seller.


De bitcoin ETF’s verbreken ‘negatieve records’

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Coinbase en MicroStrategy populair

De aandelen die nu erg populair zijn onder deze beleggersgroep zijn grote bedrijven in de crypto industrie zoals Coinbase (COIN), een van de populairste crypto exchanges, en MicroStrategy (MSTR), het Amerikaanse bedrijf dat miljarden aan Bitcoin (BTC) bezit op zijn balans. S3 Partners oordeelt dat deze short sellers mogelijk hun posities moeten verkopen, wat kan leiden tot een explosieve short squeeze.

Short squeeze

Een zogeheten short squeeze treedt op wanneer veel mensen short gaan op een bepaald aandeel dat maar blijft stijgen in waarde. Deze short sellers worden dan geforceerd om tegen een hogere prijs het aandeel terug te kopen wat ervoor zorgt dat ze verlies lopen. Als dit in grote hoeveelheden gebeurt kan de koers van bijvoorbeeld COIN en MSTR hard stijgen doordat short sellers voor miljoenen dollars van de aandelen op moeten kopen.

Ruim $10 miljard aan short sellers

Volgens het rapport van S3 Partners zijn de shortsellers op COIN en MSTR al met bijna $2 miljard in verlies. Dit komt door de sterke prijsontwikkeling van beide aandelen over de afgelopen maanden. In totaal bedragen de short posities in de crypto aandelen $10,7 miljard,  waarvan 84% in Coinbase en MicroStrategy zit. De sterke verliezen die deze short sellers leiden kan ervoor zorgen dat ze in grote hoeveelheden uit hun positie stappen, wat kan zorgen voor prijsstijgingen van COIN en MSTR.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment