criminelen stalen afgelopen jaar $1,8 miljard

Louise de Graaf


Hacks en scams zijn helaas nog altijd een terugkerend probleem in crypto land. Vooral decentrale platformen blijven kwetsbaar voor hackers en exploits. Maar ook scams komen helaas veel voor. Het jaar is bijna voorbij dus laten we de balans opmaken. In 2023 verloren crypto gebruikers gezamenlijk $1,8 miljard aan hacks en scams. Dit meldt Immunefi in een rapport van 28 december.


5 gratis crypto kerstcadeaus voor jezelf die je vandaag nog kan uitpakken

Stuk minder crypto hacks dan in 2022

De grootste hack dit jaar was de aanval op Mixin Network. Hierbij werd voor ruim $200 miljoen aan crypto gestolen. Op nummer twee staat het Euler Finance incident met een schade van $197 miljoen. Op plek drie van grootste crypto hacks staat het bridge protocol Multichain dat voor $126 miljoen werd gehackt. Andere noemenswaardige aanvallen vonden plaats op Polienex, BonqDAO en Atomic Wallet.

De $1,8 miljard aan gestolen assets in 2023 ligt 54 procent lager dan de schade aan hacks in 2022. Vorig jaar werd er namelijk voor in totaal $3,9 miljard gestolen binnen de crypto sector. Wel steeg het aantal incidenten ten opzichte van vorig jaar, van 168 naar 319. 

Incidenten binnen de decentralized finance (DeFi) sector waren verantwoordelijk voor $1,3 miljard van de schade, het overgrote deel van het totaal. Aanvallen op gecentraliseerde exchanges waren goed voor $409 miljoen. Fraude was de reden voor in totaal $103 miljoen aan schade.

Noord-Koreaanse Lazarus Group blijft gevaarlijk

In het derde kwartaal van het jaar waren hackers het meest productief. Vooral in juli ($320 miljoen), september ($340 miljoen) en november ($343 miljoen) deden hackers goede zaken.

Volgens Immunefi was het beruchte hackerscollectief Lazarus Group verantwoordelijk voor maar liefst $309 miljoen van de in totaal $1,8 miljard aan gestolen assets dit jaar. Dit is een criminele organisatie verbonden aan Noord-Korea. Al jaren is Lazarus Group een plaag voor de crypto sector. Dit jaar zat de groep onder andere achter de aanval op Atomic Wallet.

Volgens Immunefi werd bij 19 incidenten het gestolen geld teruggehaald voor in totaal $231,5 miljoen, 13,5 procent van het jaarlijkse totaal. De meest getroffen blockchains waren BNB Chain en Ethereum (ETH).

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment