Coinbase opnieuw aangeklaagd, beschuldigd van misleiding

Louise de Graaf


Coinbase, een grote toonaangevende amerikaanse crypto exchange, en CEO Brian Armstrong worden geconfronteerd met een nieuwe rechtszaak die beweert dat beleggers misleid zijn bij de aankoop van wat wordt beschouwd als ‘effecten’. De aanklacht stelt dat Coinbase crypto heeft verkocht die volgens de wet als effecten gezien moeten worden, terwijl het bedrijf dit bewust negeerde.


Nieuwe crypto wet nodigt Amerikaanse banken uit tot stablecoinmarkt

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Juridische strijd escaleert tegen Coinbase

De klagers, afkomstig uit Californië en Florida, beweren dat Coinbase zichzelf in gebruikersovereenkomsten als een ‘Securities Broker’ heeft beschreven. Deze digitale activa omvatten munten zoals Solana (SOL), Polygon (MATIC), Near Protocol (NEAR), Decentraland (MANA), Algorand (ALGO), Uniswap (UNI), Tezos (XTZ), en Stellar (XLM), die volgens hen alle als beleggingscontracten of andere vormen van effecten beschouwd moeten worden.

Deze beschuldigingen komen te midden van een groter debat over de classificatie van crypto als effecten, wat significant is voor de regelgeving en toezicht door financiële autoriteiten. De eisers eisen volledige vergoeding en statutaire schadevergoedingen volgens de staatswet, evenals gerechtelijke maatregelen.

Een ander voorbeeld van een zaak die over deze kwestie gaat is de beruchte Ripple-rechtszaak. Ook Ripple Labs wordt er door de SEC van beschuldigd XRP tokens te verkopen als effect zonder dat zij hiervoor de benodigde licenties in handen hadden.

Crypto-regulatie staat op het spel

Deze rechtszaak is niet de eerste juridische uitdaging voor Coinbase. Naast deze nieuwe class-action zaak heeft Coinbase ook te maken met een prominente rechtszaak van de SEC, die eveneens de verkoop van tokens op het platform betwist. Coinbase heeft onlangs een beroep aangetekend tegen een beslissing van de rechter die de zaak laat doorgaan.

De juridische druk valt samen met recente positieve financiële resultaten voor Coinbase. Het bedrijf rapporteerde een sterke omzet in het eerste kwartaal van 2024, gesteund door de lancering van nieuwe bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds, wat aangeeft dat het op financieel gebied erg goed gaat met de exchange.

De uitkomst van deze rechtszaken kan verstrekkende gevolgen hebben voor de crypto-industrie, vooral rond de definitie en regelgeving van wat als een security wordt beschouwd. Het verloop van deze juridische gevechten zal waarschijnlijk een precedent scheppen voor hoe crypto’s worden behandeld onder de Amerikaanse effectenwetgeving, waardoor de hele sector mogelijk een nieuwe richting ingeslagen wordt.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment