China zet gedeeltelijke stop op aandelenhandel: paniek in de tent?

Louise de Graaf


Het gaat al een tijdje niet zo goed in China. In 2020 kwamen een aantal gigantische vastgoedbeheerders in de financiële problemen, en sindsdien is de economische situatie van het land onzeker. Op zondagnacht heeft de Chinese beurswaakhond het uitlenen van aandelen in een deel van de aandelenmarkt gepauzeerd.


Crypto bedrijven gaan in tegenaanval om nieuwe regelgeving

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Beurswaakhond maakt short gaan onmogelijk

Dat schrijft Reuters op basis van een officieel bericht van de China Securities Regulatory Commission (CSRC) op het sociale mediaplatform WeChat. Om precies te zijn ligt het uitlenen van ‘restricted shares’ plat. Deze aandelen kun je alleen kopen, verkopen of verplaatsen als bepaalde voorwaarden van toepassing zijn.

De beleidsmaker heeft dus niet volledig de handel in alle aandelen gepauzeerd, het gaat slechts om het uitlenen van deze aandelen. 

Volgens het WeChat-bericht wil de CSRC hiermee ‘streven naar eerlijkheid en redelijkheid, de efficiëntie van het lenen en uitlenen van aandelen beperken en financiële instituten beperken om gebruik te maken van ‘informatie en tools’.’ Dit moet investeerders van alle soorten en maten ertoe in staat stellen om de situatie in de markt te kunnen verwerken, zodat de markt beter de orde kan bewaken.

De Chinese overheid is geen vreemde van ingewikkeld en subtiel taalgebruik. Het lijkt hiermee te willen voorkomen dat mensen short gaan op deze aandelen en dus hopen dat de koersen verder zullen dalen. Dit uitlenen is een belangrijk onderdeel van short gaan. Nu de overheid dit heeft verboden, is het dus niet meer mogelijk om short te gaan.

China in de prak na Evergrande

Veel Chinese aandelen zijn de afgelopen paar jaar hard gecrasht na de problemen bij vastgoedgiganten zoals Evergrande. Afgelopen zomer werd duidelijk dat deze situatie helaas nog niet opgelost is. Ook de rest van de Chinese economie en zelfs de rest van de wereld zou kwetsbaar zijn nadat Evergrande volledig failliet leek te gaan.

Toch werkt het land ook hard aan grote vernieuwingen. Zo was het voorheen vrijwel volkomen illegaal om gebruik te maken van cryptocurrencies, maar eind vorig jaar is daar verandering in gekomen.


Post Views: 123Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment