ChatGPT-baas wil jouw oogscan – haalt inspiratie uit Black Mirror?

Louise de Graaf


Je hebt misschien weleens van Black Mirror gehoord. Dit is een fictieve serie op Netflix met futuristische en dystopische verhaallijnen. Denk aan social credit score systemen, immersive virtual reality en totale media controle. De grote vraag is wanneer dergelijke scenario’s realiteit zullen worden. Wellicht dichterbij dan je denkt. 


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Wat is Worldcoin?

Het crypto project Worldcoin (WLD) zou met een beetje fantasie namelijk rechtstreeks uit een Black Mirror aflevering kunnen komen. Het project probeert het identificatie dilemma op te lossen en scant daarbij de irissen van gebruikers. Worldcoin leidt vooralsnog echter tot grote zorgen en privacykwesties. 

In 2020 richtte Sam Altman, de CEO van Worldcoin en tevens de oprichter van Chat GPT’s OpenAI, het crypto project op. Met de opkomst van AI is het verifiëren van de menselijkheid van internetgebruikers een steeds groter wordend probleem. Worldcoin probeert dit probleem op te lossen. Door met een speciaal apparaat de ogen van mensen te scannen kan er onderscheid gemaakt worden tussen mens en computer.

Dit proces is uiteraard niet zonder implicaties. Gebruikers geven namelijk waardevolle biometrische data weg. En hoe veilig is deze data in handen van Worldcoin. Meerdere landen gaven al gehoor aan deze zorgen en staken een stokje voor de activiteiten van Worldcoin.

Zorgen omtrent Worldcoin

Tot een ware Black Mirror-esque dystopische situatie heeft Worldcoin uiteraard nog niet geleid. Daar is de adoptie simpelweg te laag voor. Maar mocht de trend worden doorgezet en mochten meer bedrijven dergelijke projecten opstarten, dan kan de situatie snel veranderen.

Maar het thema van de biometrische data collectie reflecteert de technologische en sociale implicaties die Black Mirror zo tekenend portretteert. De parallel tussen de serie en de daadwerkelijke trends die we momenteel zien opkomen reflecteert de zorg over privacy, onafhankelijkheid en het potentiële misbruik van opkomende technologieën.

Hoe gegrond de zorgen over Worldcoin zijn is moeilijk te zeggen. Het is een revolutionair en controversieel project en dat gaat uiteraard gepaard met zorgen en angst. Het verificatie probleem is echter reel en Worldcoin probeert dit op te lossen. Ethereum oprichter Vitalik Buterin meende vorig jaar bezorgd te zijn over Worldcoin maar hij erkende tevens de inspanning die het project doet om een reel probleem op te lossen. Lees hier in dit artikel meer over.

Handelaren laten zich echter niet afschrikken door het controversiële crypto project. Sinds vorige week steeg de waarde van WLD van ongeveer $2,20 naar een huidige koers van $4,60. Een stijging van meer dan 100 procent. 

De stijging van de token heeft te maken met een nieuwe lancering van OpenAI. Het AI bedrijf lanceerde namelijk op vrijdag een nieuw product genaamd Sora. Dit generatieve AI model kan hyperrealistische video’s genereren op basis van een tekst-input.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment