CEO van crypto exchange aangeklaagd door Amerikaanse overheid

Louise de Graaf


Adam Todd, de oprichter van het crypto futures handelsplatform Digitex Futures Exchange, wordt aangeklaagd. Het Amerikaanse advocatenkantoor voor het Southern District van Florida verdenkt de CEO van het opzettelijk overtreden van de Bank Secrecy Act.


Crypto-leenplatform Celsius betaalt miljarden aan gedupeerde klanten

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

De beschuldigingen van de crypto-baas

In het specifiek wordt Todd ervan beschuldigd Digitex illegaal te hebben geëxploiteerd als een niet-geregistreerd crypto futures handelsplatform. Het zou om de periode tussen januari 2018 tot april 2022 gaan.

Hij zou niet de nodige maatregelen hebben genomen om te voorkomen dat zijn platform gebruikt kon worden voor witwassen van geld. Dit had hij kunnen doen door programma’s op te zetten die controleren wie zijn klanten precies zijn en waar hun geld vandaan komt,

Als blijkt dat Adam Todd de wet heeft overtreden, kan hij tot vijf jaar in de gevangenis belanden. De exacte duur van zijn straf wordt vastgesteld door een rechter, die daarbij kijkt naar de richtlijnen voor strafoplegging in de Verenigde Staten en andere belangrijke omstandigheden.

Eerdere straf voor marktmanipulatie

Zeven maanden geleden heeft de Amerikaanse toezichthouder voor de handel in  grondstoffenfutures, beter bekend als de CFTC, Adam Todd schuldig bevonden aan verschillende overtredingen zonder dat hij daarbij aanwezig was. Dit oordeel werd gegeven omdat hij geprobeerd had de prijs van Digitex’s eigen digitale munt, DGTX, kunstmatig te beïnvloeden met behulp van een automatisch programma.

Naast de beschuldigingen van de CFTC heeft de rechter Adam Todd en zijn bedrijven verboden om zich in de toekomst te registreren bij de CFTC of te handelen op markten die door de CFTC worden gecontroleerd. Ook moet Todd $3.9 miljoen terugbetalen en daar bovenop een boete van $11.7 miljoen betalen als straf.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto

USDT schandaal FTX

Fraude is helaas niet iets nieuws in de wereld van crypto. In de nasleep van de FTX crisis komen er nieuwe details aan het licht. Sam Bankman-Fried, de oprichter van de inmiddels failliete exchange, opende in 2018 rekeningen bij Deltec. Hij maakte daarmee winst gedurende de afgelopen bull run door USDT te verkopen voordat er een betaling was gedaan.

Beschuldigingen richten zich nu ook op Deltec voor het faciliteren van deze praktijken en op het advocatenkantoor Sullivan & Cromwell voor vermeende medeplichtigheid. Desondanks ontkennen Deltec en Tether hun rol in de vermeende fraudezaak.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment