Centrale bank VS helpt Bitcoin vooruit, maar komt onder druk te staan

Louise de Graaf


De bitcoin koers staat vandaag op een prachtige plus van ongeveer 6 procent en is daarmee weer op een koers van 66.800 dollar terechtgekomen. Dat is nog niet voldoende om te kunnen spreken van een hervatting van de bullmarkt, daar is meer voor nodig.

Toch kreeg de koers gisteren een duwtje in de rug van de Amerikaanse centrale bank. Gisteren was het weer de beurt aan de Amerikaanse centrale bank om een nieuw rentebesluit te nemen en vooral de uitspraken van voorzitter Jerome Powell na de rentevergadering deden hun werk voor de digitale munt.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto

Amerikaanse centrale bank zet overheid onder druk

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse overheid kampt met een schuld van ~34,5 biljoen dollar. Over die schuld moet het rente betalen en ieder jaar moet het een stevig deel van de schuld herfinancieren.

Als het die schuld herfinanciert, dan moet dat tegen de huidige marktrentes en hoe langer die op het huidige verhoogde niveau blijven, hoe meer rentekosten het over de schulden moet betalen.

Op dit moment is de Amerikaanse overheid jaarlijks al 1 biljoen dollar kwijt aan die rentekosten, meldt Game of Trades, en onder het huidige regime van de centrale bank zal dat getal blijven oplopen.

Het is leuk dat de Amerikaanse centrale bank op de voorgrond bezig is met een gevecht tegen de inflatie, maar dit probleem moet ook een keer daadwerkelijk aangepakt worden.

Het probleem is dat we lagere rentes nodig hebben om de schulden aan te pakken, maar dat zorgt weer voor meer inflatie. Daardoor komt de Amerikaanse centrale bank in een lastige spagaat terecht, die juist weer bullish lijkt voor de bitcoin koers.

Waarom? Omdat de Amerikaanse centrale bank uiteindelijk wel moet buigen voor de overheid en de rente moet verlagen. Doen ze dat niet, dan schieten de schulden verder omhoog en dat kan ook niet goed zijn voor de Amerikaanse dollar.

De vlucht naar de schaarste van bitcoin

Zodoende lijkt er langzamerhand sprake van een vlucht naar schaarste. Steeds meer beleggers zien dit probleem voor de Amerikaanse overheid en de centrale bank; waarvoor op het eerste gezicht geen echte oplossing lijkt.

Voor beleggers is de oplossing simpel: vlucht naar alles wat de overheid niet kan bijdrukken.

Wat dat betreft is het geen verrassing dat we aandelen, bitcoin en goud all-time highs zien maken in een periode waarin je dat juist niet zou verwachten. De rentes zijn immers extreem hoog in vergelijking met de afgelopen 10 jaar.

De reden voor de all-time highs van deze assets kan weleens in deze onverwachtse hoek liggen. Normaal gesproken verwacht je bij relatief hoge rentes immers dat investeerders massaal op staatsobligaties springen, om daar op een veilige manier de inflatie te verslaan.

Alleen als de markt denkt dat de Amerikaanse overheid in een negatieve schuldspiraal zit, dan kun je krijgen wat we nu zien.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment