Bored Ape eigenaar verliest 3 zeldzame NFT’s door oplichting

Louise de Graaf


Een ongelukkige eigenaar van 3 Bored Ape Yacht Club (BYAC) non-fungible tokens (NFT’s) is het slachtoffer geworden van een zogeheten phishing aanval.

Crypto onderzoeker ZachXBT kwam hier als eerste mee op zijn eigen Telegram kanaal. Daarin laat hij onder andere een screenshot zien waar inderdaad te zien is dat de 3 BAYC NFT’s zijn gestolen:

“Iemand is 10 minuten geleden drie Bored Apes kwijtgeraakt door phishing’”, aldus ZachXBT.

Nederlands cryptoproject geeft exclusieve NFT-collectie gratis weg

Nederlands cryptoproject geeft exclusieve NFT-collectie gratis weg

Zeldzame Bored Ape NFT’s buitgemaakt

De drie BAYC NFT’s waar het in dit geval om draait zijn zeldzame exemplaren met karakteristieken die maar weinig voorkomen bij andere BAYC NFT’s.

Het gaat om Bored Ape #7531, #6736 en #2100 met de zeldzame karakteristieken ‘White fur’, ‘a small grin’ en ‘Bored pizza’ die respectievelijk maar bij 4%, 3% en 0,5% van de andere BAYC NFT’s te vinden zijn.

De totale waarde van de gestolen BAYC NFT’s komt ongeveer neer op zo’n 55 ethereum (ETH), oftewel zo’n $164.000.

De gestolen NFT’s zijn ondergebracht in een wallet die inderdaad in verband wordt gebracht met phishing. Dit is te zien op de website Etherscan, waarbij er bij de desbetreffende wallet een waarschuwing bij staat:

“Er zijn berichten dat dit adres is gebruikt in een phishing scam. Wees voorzichtig als u er mee te maken krijgt”, aldus Etherscan.

‘’Drainer’’ gebruikt bij crypto phishing scam

Hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe de oplichter te werk is gegaan, lijkt het erop dat er voor deze phishing scam een zogenaamde ‘’drainer’’ is gebruikt.

Bij de transactiedetails op etherscan van de drie NFT’s staat namelijk ‘’PinkDrainer’’. Drainers zijn phishing pagina’s die lijken op echte pagina’s, waarbij slachtoffers worden misleid hun crypto naar het verkeerde adres te sturen. Ook bij de transactie van deze BAYC NFT’s is een dergelijke drainer gebruikt.

De Bored Ape Yacht Club is een verzameling van 10.000 unieke NFT’s gebouwd op de Ethereum blockchain en wordt beheerd door moederbedrijf Yuga Labs.

Tijdens de vorige bullmarkt waren deze NFT’s zeer gewild en stegen hard in prijs, maar de laatste paar jaar is de vraag naar de NFT’s flink ingezakt.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment