Bitvavo verlaat Duitse markt met oog op Europese expansie

Louise de Graaf


Bitvavo, de grootste crypto exchange van Nederland, heeft vandaag bekendgemaakt de Duitse markt te verlaten. Het is naar eigen zeggen een ‘’strategische terugtrekking’’ om zich volledig te richten op de aankomende Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) in de Europese Unie.


Binance keert terug naar India door miljoenenboete te betalen

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Bitvavo zet punt achter Duits platform

Bitvavo heeft vandaag middels een persbericht het vertrek aangekondigd. Alle gebruikers die in Duitsland wonen zijn geïnformeerd dat ze vanaf 10 mei niet meer crypto kunnen kopen en storten op het platform. Het opnemen van digitale activa, naar bijvoorbeeld een eigen wallet of een andere cryptobeurs, zal nog tot 31 juli toegestaan zijn.

Vorig jaar vroeg de beurs een vergunning aan bij de Duitse financiële toezichthouder, bekend als BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht), als onderdeel van zijn strategische Europese uitbreidingsplannen. In het persbericht wordt geschreven dat Bitvavo heeft besloten om niet verder te gaan met de aanvraag voor deze Duitse licentie.

Bitvavo schrijft dat het al zijn Duitse website (Bitvavo.de) heeft gesloten en is gestopt met het aannemen van Duitse inwoners. Inwoners van onze zuiderburen worden aangeraden om zo snel mogelijk hun activa van het platform te halen, maar zoals gezegd kan dit nog tot uiterlijk 31 juli.

Mark Nuvelstijn, de CEO van Bitvavo, heeft laten weten dat Bitvavo zich inzet om een naadloze overgang voor gebruikers te waarborgen. “Wij zullen uitgebreide begeleiding bieden over het overdragen van activa naar een zelfbeheerde portemonnee of naar een door Duitsland gereguleerde aanbieder van crypto-handel en bewaarservices,’’ aldus Nuvelstijn,

Europese crypto licentie

Het vertrek heeft alles te maken met de nieuwe MiCAR wetgeving voor de Europese Unie. Al jaren geleden werden de plannen voor een uniforme Europese crypto wetgeving bekendgemaakt, maar vorig jaar werden deze eindelijk goedgekeurd. MiCAR richt zich met name op het verhogen van de bescherming voor consumenten.

Door de harmonisatie kunnen crypto-dienstverleners, zoals Bitvavo, gemakkelijker opereren in verschillende EU-lidstaten. Bedrijven moeten hiervoor wel over de juiste licenties beschikken, en dat is waar Bitvavo zich nu op wil richten.

Volgens Nuvelstijn is het een spijtig besluit maar zal het uiteindelijk de beurs juist ten goede komen:

‘’Het spijt ons dat we de strategische beslissing moesten nemen om de diensten voor Duitse inwoners te staken. We zijn bezig met het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en streven ernaar om onze diensten in 2025 onder die licentie in heel Europa aan te bieden.’’

MiCAR wordt beetje bij beetje uitgerold maar eind 2024 zal het laatste deel van de wet zijn ingesteld. Het markeert een belangrijke stap voor de Europese cryptomarkt, die voor zowel de sector als de autoriteiten de beste uitkomst lijkt te zijn.


Post Views: 38Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment