Bitcoinland El Salvador zet unieke stap, zet hotel op de blockchain

Louise de Graaf


El Salvador was het eerste land ter wereld dat openlijk bitcoin (BTC) op de balans heeft gezet als investering én de crypto accepteert als wettig betaalmiddel. Het Midden-Amerikaanse land wilde de coins zelfs gebruiken als onderpand voor obligaties. Inmiddels is het zover; de eerste obligaties zijn uitgegeven om een hotel te financieren.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

‘Bitcoin-land’ El Salvador

De regering van president Nayib Bukele wilde in eerste instantie de bitcoins in de toekomst verkopen voor een flinke winst, om daarna met dat geld verschillende projecten te financieren. Zo wilde het met de winst een dierenziekenhuis bouwen. Niet veel later werd dit uitgebreid met 20 ‘Bitcoin-scholen’ en zelfs een complete stad.

De stad zou van elektriciteit worden voorzien met behulp van een aan een vulkaan verbonden elektriciteitscentrale. Voor de financiering van de stad besloot de overheid om obligaties uit te geven, maar daar is het lang niet van gekomen.

Dit had wellicht onder andere te maken met protest vanuit de bevolking, want niet iedereen was er blij met de riskante investering van de overheid. El Salvador is geen welvarend land, zo staat het wat Bruto Binnenlands Product (BBP) per hoofd van de bevolking betreft op plaats 98 wereldwijd.

Hilton-hotel op de blockchain

Toch heeft het land besloten om het obligatieplan door te zetten. Op donderdag maakte Bitfinex Securities bekend dat het El Salvador gaat helpen met het ophalen van 6,25 miljoen dollar voor een hotel onder de Hilton-franchise. Het hotel zal vlakbij El Salvador International Airport worden gebouwd en zo’n 4.484 vierkante meter beslaan. Het zal 5 verschillende verdiepingen hebben met in totaal 80 kamers, 5 verschillende commerciële ruimtes, en hotelvoorzieningen zoals een zwembad, restaurants, een sportschool en tuinen.

De bitcoin-obligaties zijn extra speciaal doordat het getokeniseerde obligaties zijn. Voor een dividend van 10% en een looptijd van 5 jaar kun je zelf ook deelnemen aan het project. Investeerders kunnen, afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag, voor een bepaalde periode gratis in het hotel verblijven. Wel geldt een minimumbedrag van 1.000 Amerikaanse dollar. De obligaties zullen worden uitgegeven op Bitcoins Liquid Network aan de hand van het tickersymbool HILSV.


Post Views: 90

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment