Bitcoin stuit op weerstand terwijl economie VS ondermaats presteert

Louise de Graaf


De Amerikaanse centrale bank begon in maart 2022 met het verhogen van de rente om de inflatie omlaag te vechten. Ondanks de meest agressieve rentecampagne uit de recente geschiedenis wist de Amerikaanse economie tot nu toe te overleven zonder een recessie en dat is positief voor de bitcoin (BTC) geweest.

Gisteren kwam er echter vrij plotseling hele negatieve data naar buiten voor de Amerikaanse economie. Heeft dat ook gevolgen voor bitcoin?


AI gaat cruciaal worden bij handelen volgens JPMorgan, ook in crypto

Recessie voor de Amerikaanse economie?

Het is nog veel te vroeg om te concluderen dat we nu een recessie krijgen, maar de verkopen in de Amerikaanse detailhandel zakten gisteren een stuk meer dan aanvankelijk werd verwacht.

Verwacht werd dat de retail-verkopen in januari met 0,1 procent zouden dalen. De realiteit is echter dat het om een daling van 0,8 procent ging (blauwe balken). Dat is de scherpste daling sinds maart 2023.

Als klap op de vuurpijl daalde ook de control group sales met 0,4 procent. Voor deze indicator markeerde dat de eerste daling in 11 maanden tijd. Deze indicator wordt onder andere gebruikt om het bruto binnenlands product (BBP) te berekenen.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Eerder deze week kregen we al een tegenvaller te verwerken op het gebied van de inflatie en nu krijgen we onverwachts nog meer negatieve economische data op ons dak.

In principe is dat bearish voor de bitcoin koers, omdat een recessie betekent dat mensen hun risico-assets moeten verkopen om het hoofd financieel boven water te houden.

Nu hebben we met de spot bitcoin-ETF’s en de naderende halving echter een heel sterk narratief voor bitcoin. De bitcoin koers lijkt op dit moment moeite te hebben met de grens van 52.000 dollar, maar van echte dalingen is geen sprake.

Daarnaast lijkt er momenteel een bijzondere ontwikkeling gaande. Er komt steeds meer aandacht voor de overheidsschuld van de Verenigde Staten, die inmiddels is opgelopen tot meer dan 34 biljoen dollar.

Het lijkt erop dat de markt steeds minder vertrouwen heeft in de Amerikaanse dollar als gevolg van die ontwikkeling, waardoor ze zich verstoppen in de schaarste van investeringen als bitcoin en aandelen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment