Bitcoin schrijft geschiedenis met komst ETF’s

Louise de Graaf


De zondagavond nodigt uit tot een terugblik van deze bijzondere week voor de crypto-industrie. Het was er een om nooit meer te vergeten: de gewilde bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF) hebben deze week namelijk zijn intrede gemaakt tot de Amerikaanse beurzen. In dit overzicht zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen week op een rijtje.


Leidt de bitcoin ETF goedkeuring tot een nieuw altcoin seizoen?

Bitcoin ETF’s nepnieuws

Menig crypto-investeerder begon met een enorme lading vertrouwen aan deze belangrijke week. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) moest namelijk hoe dan ook uiterlijk woensdag met een definitief besluit komen voor de gezamenlijke Bitcoin ETF aanvraag van ARK Invest en 21Shares.

Op dinsdagavond kondigde de SEC via het sociale mediaplatform X een massa-goedkeuring aan voor bitcoin ETF’s. Het nieuws liet de BTC koers exploderen tot een kortstondige piek van 48.000 dollar, gevolgd door een correctie die de koers onder de 45.000 dollar bracht. Vervolgens werd bekend dat het X-account van de toezichthouder gehackt bleek te zijn, wat het einde betekende voor het crypto-feestje.

Goedkeuring 11 Bitcoin ETF’s

Een dag later konden de slingers echter alsnog worden opgehangen. Woensdag 10 januari zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop de allereerste spot ETF’s voor Bitcoin, meer dan 10 jaar na de eerste poging, groen licht hebben ontvangen vanuit de SEC.

Maar liefst elf beursfondsen, van onder andere giganten als BlackRock en Fidelity, ontvingen goedkeuring om actief te worden op de Amerikaanse markt.


Bitcoin bedenker moet zich bekendmaken, of hij breekt de wet

ETF lancering: miljarden volume, maar negativiteit heerst

Op donderdag betraden de beursfondsen officieel de beurzen. De debuut dag werd afgesloten op een gecombineerd handelsvolume van 4,6 miljard dollar. Terwijl dit oogt als een weerzinwekkende start, blijkt een groot deel afkomstig te zijn van verkopers van Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

GBTC was voorheen een regulier trustfonds en is deze week geconverteerd tot een spot ETF. De verkoop drift van investeerders is grotendeels te wijten aan de relatief hoge vergoeding die Grayscale hanteert.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin koers in mineur

Dankzij de volgens velen teleurstellende lancering is de bitcoin koers signicant gedaald. Op vrijdag kreeg de bitcoin koers een flinke tik: vanaf zo’n 46.000 dollar zakte de koers tot een dieptepunt van grofweg 41.400 dollar.

Op het moment van schrijven komt de BTC koers uit 42.910 dollar, wat een daling van 2,36 procent markeert sinds de start van deze week.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment