Bitcoin Runes hype keldert, transacties met 84% afgenomen

Louise de Graaf


Waar het Runes protocol met veel gejuich en enthousiasme werd ontvangen, is het aantal transacties via het protocol inmiddels flink afgenomen. Toch ziet een belangrijke naam in de crypto wereld nog veel potentie voor het protocol.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto

Runes protocol groot succes

Toen het Runes protocol lanceerde op het Bitcoin netwerk op 20 april, werd vrijwel direct een groot gedeelte van de transacties op het netwerk uitgevoerd via het nieuwe protocol. Voor miners was het nieuwe protocol, kort na de bitcoin (BTC) halving, een prettige bijkomstigheid. Door het vele gebruik van het protocol, stegen de transactiekosten waardoor de bitcoin miners een deel van hun gehalveerde miners beloning konden compenseren.

Sinds de lancering wist het protocol op acht verschillende dagen het overgrote deel van de transacties op het netwerk uit te voeren. Deze dagen vielen vooral samen met weekenden. Door de explosieve stijging van de transactiekosten wisten miners zelfs boven de 100 miljoen dollar aan inkomsten uit te komen. Het nieuwe dagrecord stond uiteindelijk op 107,7 miljoen dollar aan verdiensten.

Daling van 84% sinds de piek

Begin mei daalde het aantal transacties via het Runes protocol drastisch. Op 2 mei was dit nog slechts 11,1%. Hierna leek er weer een stijging te zien, maar deze was van korte duur. Deze opleving was goed terug te zien in de grafiek van Dune Analytics op 4,5 en 6 mei.

Na 6 mei nam het aantal transacties weer verder af. Op 22 mei stond het percentage transacties op 12,7%. Alsnog een flink stuk hoger dan de andere protocollen Bitcoin Ordinals en BRC-20 met 0,7% en respectievelijk 1,5%. De rest van de transacties liepen allemaal via het standaard protocol van Bitcoin zelf. Vergeleken met de piek van Runes, heeft het protocol een daling van maar liefst 84% doorgemaakt.

Crypto Ontbijt: grote bank investeert in bitcoin ETF’s & meer

Crypto Ontbijt: grote bank investeert in bitcoin ETF’s & meer

Veel potentie in de toekomst

Het Runes protocol hoort bij een groter geheel, namelijk het Bitcoin decentralized finance (DeFi). Met deze en de andere protocollen proberen ontwikkelaars meer mogelijkheden te creëren op het netwerk van Bitcoin. Samen hebben de verschillende protocollen een record in handen van 926.000 transacties per dag.

Maar voor het Runes protocol liggen de grootste kansen mogelijk nog in de aankomende maanden. Aan crypto nieuwswebsite Cointelegraph laat Nazar Khan, mede-oprichter van TerraWulf, weten dat Runes en Ordinals de waarde van de ruimte op het netwerk goed weergeven.

“Het Bitcoin netwerk is het meest gedecentraliseerde, veiligste en robuuste netwerk wat er is. Er zullen dus nog meer scenario’s en waarden uit deze ruimte worden gehaald.”


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment