Bitcoin Runes domineert BTC netwerk: een uitkomst voor miners

Louise de Graaf


Sinds 20 april is het Bitcoin Runes protocol gelanceerd. Daardoor schoot het aantal transacties op het Bitcoin-netwerk naar een korte maar hoge piek.

Nu lijkt er een nieuwe piek aanstaande in het aantal transacties op Bitcoin. Kan het nieuwe protocol op het Bitcoin (BTC) netwerk nu wel dominant blijven?

Bitcoin koers mogelijk in gevaar door Mt. Gox, volgens onderzoekers

Bitcoin koers mogelijk in gevaar door Mt. Gox, volgens onderzoekers

Bitcoin Runes protocol

Kort na de bitcoin halving werd het Bitcoin Runes protocol gelanceerd. Dit protocol is een nieuwe token standaard, die gebruikers in staat stelt om nieuwe cryptomunten te creëren op het Bitcoin netwerk, waaronder memecoins.

Sinds de lancering van het protocol op 20 april, is de nieuwe standaard direct al zeer populair. Meerdere dagen op rij behaalde Runes zelfs het grootste aandeel in het aantal transacties per dag op Bitcoin.

Op 23 april bereikte het protocol zijn piek. Op deze dag worden ruim 81% van de Bitcoin-transacties via Runes verwerkt. Daarna daalde het aandeel van de Runes transacties geleidelijk steeds verder tot en met 2 mei.

Miners verdienen meer bitcoins

Vanaf 3 mei is er weer een herstel te zien in het aantal Runes transacties. De dalende lijn werd doorbroken en op 4 en 5 mei steeg het aandeel van Runes transacties weer boven de 60% uit. Dit ging ook gepaard met een toename in de transactiekosten op Bitcoin. In de eerste 16 dagen wisten bitcoin-miners dan ook gezamenlijk 2.253 BTC te verdienen.

Miners zijn daarom zeer blij met de komst van het Runes Protocol. Door de recente bitcoin halving werden hun reguliere inkomsten gehalveerd. In de maand mei daalden de gezamenlijke inkomsten voor bitcoin miners onder de 30 miljoen dollar per dag.

Bullish signaal wijst op forse stijging van bitcoin tegen eind 2024

Bullish signaal wijst op forse stijging van bitcoin tegen eind 2024

Grote offers door mining bedrijven

Om hun activiteiten na de halving toch rendabel te houden, waren miners genoodzaakt flink te investeren in hun hardware. Voorafgaande aan de bitcoin halving verkochten veel miners grote hoeveelheden bitcoins om zo aan voldoende liquide middelen te komen. Vervolgens voerde zij een upgrade door in hun mining hardware, waardoor de meeste grote miners nu klaar zijn voor de nieuwe bitcoin cyclus.

Bitfarms, een van de grotere bitcoin mining bedrijven, liet eerder weten dat het maar liefst 240 miljoen dollar investeert in het verbeteren van zijn mining prestaties. Hierdoor is de hashrate (totale rekenkracht) van het bedrijf verdrievoudigd. In de afgelopen tijd verkocht het bedrijf bijna al zijn bitcoins om voorbereid te zijn op de halving.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment