Bitcoin Runes activiteit keldert drastisch slechts 3 weken na lancering

Louise de Graaf


Drie weken geleden werd samen met de bitcoin (BTC) halving het nieuwe Runes protocol gelanceerd op het Bitcoin-netwerk.

Het langverwachte protocol introduceerde nieuwe functionaliteiten op Bitcoin en zag na lancering direct zeer veel activiteit. Dit is drie weken later echter drastisch afgenomen.


Start gratis met crypto šŸ“ˆ: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto

Wat is het Bitcoin Runes protocol?

Op 20 april vond zowel de langverwachte bitcoin halving als de lancering van Bitcoin Runes plaats. Het is een nieuw protocol ontwikkeld voor de blockchain van Bitcoin en maakt het mogelijk om nieuwe tokens op het netwerk te creƫren, waaronder memecoins.

Het Runes protocol maakt gebruik van het zogeheten Unspent Transaction Output (UTXO) model, dat resulteert in een meer efficiƫnte en eenvoudigere manier voor het creƫren en beheren van nieuwe tokens.

Voorheen werd hiervoor vooral het complexere BRC-20 protocol gebruikt, dat meer belasting op het netwerk veroorzaakte. Runes minimaliseert de hoeveelheid data die transacties nodig hebben.

Bitcoin Runes activiteit neemt drastisch af

In de eerste weken na de lancering van Runes zag het protocol veel activiteit. Runes werd gebruikt om een grote hoeveelheid nieuwe tokens te creƫren en dat bleek een grote uitkomst te zijn voor bitcoin miners.

Het zorgde immers voor een grote hoeveelheid transacties op het Bitcoin-netwerk en dat ging gepaard met hoge inkomsten voor miners.

Volgens data van Dune Analytics nam de activiteit echter drastisch af sinds mei en het blijft sindsdien alsmaar afnemen.

In de afgelopen dagen zakte de activiteit in Runes, dat is zowel het aantal nieuwe Runes creaties als wallets die interacteren met het protocol, naar het laagste niveau ooit.


šŸ“ˆ Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up šŸš€

Druk op bitcoin miners neemt weer toe

Dat zorgt ervoor dat de inkomsten die het protocol voor miners geneerden gedaald is van meer dan $1 miljoen per dag nog naar enkele duizenden dollars per dag.

Dit wijst niet noodzakelijkerwijs op een falen van het Runes protocol. Nieuwe platformen worstelen meestal met vroege adoptie voordat het eindelijk aanslaat.

Echter zorgt de afnemende activiteit in het Runes protocol in combinatie met de dalende bitcoin koers ervoor dat de druk op miners weer wordt opgevoerd.

Eerder deze week vond de grootste daling van de bitcoin mining moeilijkheidsgraad in 18 maanden plaats. Het is een teken dat sommige miners ervoor hebben gekozen om hun apparaten uit te zetten.


Post Views: 17Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment