Bitcoin onder druk door ‘sterke’ Amerikaanse arbeidsmarkt

Louise de Graaf


De bitcoin koers schoot dinsdag omhoog nadat bekend werd dat het aantal openstaande vacatures in de Verenigde Staten een stuk lager was dan verwacht. Op vrijdag leken de bulls op weg naar een potentiële all-time high, maar rond de koers van 72.000 dollar was de weerstand te groot. De klap kwam later die dag, met de bekendmaking van het nieuwe banenrapport.

Die leek heel sterk, maar in de details zijn ook een hoop zwakke datapunten te vinden.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Sterke arbeidsmarkt of vertekend beeld?

Nu is de vraag of de Amerikaanse arbeidsmarkt echt zo sterk is als de cijfers ons laten geloven. Zo werd bekend dat de banengroei in mei uitkwam op 275.000 stuks, terwijl een score van 185.000 verwacht werd.

Dat lijkt heel sterk, maar “de duivel zit in de details” want de banengroei is vooral het gevolg van Amerikanen die meerdere part-time banen op zich nemen om de rekeningen te kunnen betalen.

Het lijkt erop dat de inflatie nu echt op de inkomens van Amerikanen begint te drukken, wat mogelijk ook een verklaring is voor het feit dat particulieren nog wat achterblijven in deze bullrun van bitcoin.

Creëert dat wellicht de illusie van een sterke arbeidsmarkt? Moet de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) misschien heel erg op zijn hoede zijn? Komt er wellicht toch nog een recessie in de Verenigde Staten?

Gevaar voor de Amerikaanse economie

Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar de conclusie dat de Amerikaanse arbeidsmarkt sterk is lijkt ook wat voorbarig. Afgelopen vrijdag klom namelijk ook de werkloosheid voor het eerst in 27 maanden weer naar 4%.

Image

De bovenstaande grafiek van Charles Schwab en Bloomberg laat zien dat het einde van een reeks van werkloosheidscijfers onder de 4% meestal gevolgd wordt door een recessie. Moeten we dan ineens weer op een recessie rekenen?

Het kan zomaar zijn dat de arbeidsmarkt in Amerika een stuk zwakker is dan we denken. Wat dat betreft wordt het extra interessant om die data de komende maanden in de gaten te houden.

Als dat het geval is, dan kan het zomaar zijn dat de Federal Reserve veel eerder dan verwacht met zijn renteverlagingen moet komen. Dat zou in theorie dan ook bullish zijn voor de bitcoin koers, tenzij we een recessie krijgen. Een recessie zorgt op de korte termijn altijd voor koersdalingen.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment