Bitcoin miners zetten koers onder druk met massale verplaatsing

Louise de Graaf


Op woensdagmiddag zette de bitcoin koers plotseling een flinke daling in. Het veroorzaakte direct veel liquidaties, en op het moment van schrijven is de koers verre van hersteld. Waar zo’n crash door wordt veroorzaakt is zelden met zekerheid te zeggen, maar on-chain data geeft ons in ieder geval duidelijke aanwijzingen. Miners hebben namelijk grote hoeveelheden bitcoin verstuurd naar crypto exchanges.


Cadeautje 🎉: Bitvavo geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Crasht de bitcoin koers door miners?

Op blockchainanalyseplatform CryptoQuant schrijft de analist SignalQuant dat miners sinds eind december inderdaad een flink aantal coins naar exchanges hebben verplaatst. Zelfs de 7-daagse moving average toont een overduidelijke piek. De hoogte van die piek hebben we al sinds afgelopen mei niet meer gezien. Toen gingen de verplaatsingen ook gepaard met een crash, het zou dus goed kunnen dat dat nu opnieuw gebeurt.

Het moet benadrukt worden dat de piek in mei hoger was, en de daarop volgende crash was bovendien maar 13%. Voor een activa als bitcoin valt dat nog mee, en de koers is sindsdien met ongeveer 80% gestegen. Transacties van miners hoeven dus niet altijd te leiden tot enorme crashes van bijvoorbeeld 50%.

Toch is de timing opvallend. De koers is sinds de piek van woensdagochtend met ongeveer 9% gedaald, en het herstel is vooralsnog niet verder gekomen dan 5%. Een paar dagen geleden schreven we dat bitcoin miners opeens op grote schaal hun coins verkopen. Miners zijn invloedrijke en volgens eerder onderzoek slimme spelers in de wereld van Bitcoin, die vaak actief hun gedolven bitcoins verhandelen. Het zou dus slecht nieuws kunnen betekenen voor de bitcoin koers.

Bitcoin miners waren optimistisch

Het nieuws rondom bitcoin miners was vorige maand juist nog erg optimistisch. Zo hebben miners zojuist nog enorme investeringen gedaan in het uitbreiden van hun productiecapaciteit, in aanloop naar de Bitcoin halving die in april plaats moet gaan vinden. Ook vond Bitcoins hashrate tijdens kerst een nieuwe recordhoogte – de zoveelste van dit jaar. Of het optimisme nog steeds geldt valt dus nog maar te bezien.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment