Bitcoin miners vinden toevlucht in AI na halvering inkomsten

Louise de Graaf


Afgelopen zaterdagnacht vond de nieuwste Bitcoin (BTC) halving plaats. Miners verdienen hierdoor maar half zoveel bitcoins per gedolven block, waardoor ze automatisch minder verdienen. Om de impact hiervan te verminderen hebben ze een oplossing gevonden in artificial intelligence (AI).


📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀

Minder bitcoin mining, meer AI?

CNBC heeft gesproken met verschillende kopstukken uit de miningindustrie. Zo verklaarde Chief Strategy Officer Haris Basit van het Singaporese Bitdeer Technologies Group dat het inmiddels ook AI-cloud computing aanbiedt aan klanten. Hiervoor gebruikt het uiteraard geen bitcoin-miningapparatuur, maar servers met Nvidia’s H100-GPU’s. Zo kan Bitdeer zich diversifiëren van bitcoin mining en gerelateerde diensten.

ASIC-mininghardware voor Bitcoin kan helaas niet opnieuw worden gebruikt voor andere doeleinden, daarom is voor AI compleet andere hardware nodig. Die is vaak erg duur, maar AI biedt genoeg mogelijkheden om dit te verantwoorden.

Adam Sullivan van de beursgenoteerde bitcoin miner Core Scientific (beurssymbool: CORZ) verklaart dat het ook inzet op AI. De High Performance Computing-apparatuur van Core Scientific is namelijk ook geschikt voor AI-workloads. Toch denkt hij dat niet alle bitcoin miners over zullen stappen op de nieuwe tak van sport. Lang niet alle mininglocaties in Noord-Amerika zijn daar namelijk geschikt voor.

Niet iedereen blij met crypto mining

De halving zal een zware beproeving zijn geweest voor miners, en misschien is het dat nog steeds. In de afgelopen paar weken zijn de aandelen van de beursgenoteerde miners dan ook flink gedaald. Maar eind vorige week gold juist exact het tegenovergestelde, toen stegen de aandelen weer in afwachting op de halving.

Ondertussen klinken er weer een hoop negatieve geluiden vanuit de bedrijfswereld en vanuit overheden omtrent crypto mining. Zo noemde JP Morgan-CEO Jamie Dimon Bitcoin voor de zoveelste keer ponzifraude. Zijn kritiek ging specifiek over Bitcoin, want andere blockchains kan hij wel waarderen. Ook wil Noorwegen alle crypto miners het land uit hebben, omdat ze minder nuttig zouden zijn dan andere soorten bedrijven.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment