Bitcoin miners investeren in AI, hopen op miljardenomzet

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) mining stelde in de begindagen van de digitale munt nog niet zo veel voor. Met een simpele laptop kon je aan het netwerk bijdragen en aan duizenden bitcoins komen. Inmiddels zijn het grote corporaties met duizenden machines die keihard aan het rekenen zijn. 


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Bitcoin miners gaan voor $3,5 miljard over 12 jaar

Hoewel bitcoin mining lucratief kan zijn, zoeken veel mining bedrijven naar andere manieren om hun omzet te verhogen. Een goed voorbeeld hiervan is het bekende BTC mining bedrijf Core Scientific. Deze heeft in de afgelopen vijf jaar zijn visie heeft aangepast om kunstmatige intelligentie (AI) in zijn businessmodel op te nemen. AI activiteiten biedt volgens hen kansen. Ze zijn kapitaalintensiever maar blijken ook een stuk winstgevender dan bitcoin mining. 

In een persbericht kondigde Core Scientific aan een 12-jarige deal te hebben gesloten met cloud provider CoreWeave. Daaraan gaan ze infrastructuur leveren voor machine learning. Dat is een vorm van AI waarbij computersystemen algoritmen gebruiken om automatisch te leren. Deze overeenkomst zal naar verwachting meer dan $3,5 miljard in inkomsten genereren gedurende de looptijd van het contract.

Core Scientific zal ongeveer 200 megawatt aan infrastructuur leveren aan CoreWeave. Dat wordt ondersteund door Nvidia, dat grafische verwerkingseenheden (GPU’s) verhuurt voor AI-modellen.

ChatGPT zorgt voor AI gekte

De verschuiving naar AI is niet gek. Core Scientific kwam nog in januari uit faillissement na de ineenstorting van bitcoin in 2022. De digitale munt is erg volatiel en kan grote gevolgen hebben voor mining bedrijven die ervan afhankelijk zijn. De CEO, Adam Sullivan, heeft sindsdien schulden afbetaald en de niet-bitcoin activiteiten van het bedrijf versterkt.

Gedurende dezelfde periode dat BTC crashte werd de vraag naar AI-computing en infrastructuur steeds groter. Dit had alles te maken met de lancering van OpenAI’s chatbot, ChatGPT, in november 2022. 

Core Scientific is niet de enige. Bitcoin miners zoals Bit Digital, Hive, Hut 8 en TeraWulf diversifiëren ook naar AI om nieuwe inkomstenstromen te genereren. Uit gegevens blijkt dat een significant aandeel van zijn inkomsten uit AI haalt, namelijk zo’n 27%.


Post Views: 0

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment