Bitcoin ‘layer-2’s’ kunnen exploderen door nieuwe BTC-dienst Runes

Louise de Graaf


Runes is een nieuw Bitcoin (BTC) tokenstandaard die gebruikers in staat stelt fungibele tokens te creëren op de blockchain. Een ongekende functionaliteit die we voorheen alleen op andere platforms zagen zoals Ethereum (ETH) en Solana (SOL).

De nieuwe standaard is een enorm succes gebleken en heeft geleid tot astronomisch hoge transactiekosten en een ongekende netwerkcongestie. Miljoenen Runes transacties zijn reeds verwerkt, wat nu al goed is voor maar liefst 68% van alle Bitcoin transacties sinds de lancering van het protocol.

Voor gebruikers van het Bitcoin netwerk zorgt het succes ook voor hogere kosten. Onderzoek van het blockchain assetmanagement bedrijf Spartan Group toont aan dat de introductie van Ordinals ertoe heeft geleid dat de transactiekosten met 280% zijn gestegen in het afgelopen jaar.


Smart contracts op Bitcoin komen dichterbij met nieuwe stap

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin Layer-2’s als oplossing

De stijging in de kosten laat zien dat er een groeiende vraag is naar Bitcoin schaaloplossingen, ook wel layer-2 netwerken genoemd. Rena Shah van blockchain bedrijf Trust Machines voorspelt dan ook dat we binnenkort een toename zullen zien in deze layer-2 oplossingen, vergelijkbaar met wat er gebeurde toen Ethereum vergoedingen ondraaglijk werden en de gemeenschap snel layer-2 oplossingen omarmde.

Er zijn al verschillende Bitcoin L2-oplossingen die het gat kunnen vullen. Voorbeelden zijn Rootstock, dat de beveiliging van Bitcoin combineert met de programmeerbaarheid van Ethereum. Het gebruikt daarbij een Proof-of-Transfer (PoT) consensus mechanisme dat parallel loopt met Bitcoin’s Proof-of-Work (PoW) consensus.

Er wordt gewaarschuwd dat veel van de huidige ontwikkelde Bitcoin schaaloplossingen misschien alleen voor de hype zijn, en dat echte Bitcoin L2-oplossingen moeten aantonen dat ze afhankelijk zijn van Bitcoin en BTC als native asset gebruiken.

Uitdagingen voor miners

Hoewel het Runes aanvankelijk een gigantische stijging van de transactiekosten teweegbracht, is op het moment de interesse afgekoeld. Gegevens van blockchain analyse platform Dune tonen aan dat de activiteit op Runes drastisch is afgenomen. De volatiliteit in transactiekosten komt met uitdagingen voor miners die hun inkomsten elders moeten zoeken of hun operationele kosten moeten verlagen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment