Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag

Louise de Graaf


De bitcoin koers schoot zojuist met 2.000 dollar omlaag vanwege nieuwe macro-economische data uit de Verenigde Staten. Het lijkt erop dat de Amerikaanse consument het vertrouwen verliest.

Verwacht werd dat het consumentenvertrouwen binnenkwam op 76,2 punten, maar de daadwerkelijke score komt uit op 67,4 punten. Waarom is dit zo dramatisch voor bitcoin?


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Waarom daalt de bitcoin koers vandaag?

Je zou verwachten dat een daling van het consumentenvertrouwen een goede ontwikkeling is voor bitcoin. Als de Amerikaanse consument geen vertrouwen heeft in de toekomst, dan betekent dat in principe dat de Federal Reserve weleens heel snel de rente moet verlagen. Bijvoorbeeld omdat er straks sprake is van een economische crisis.

Het lijkt erop dat het probleem vooral ligt in de inflatieverwachtingen. De Amerikaanse consument verwacht namelijk dat de inflatie over 1 jaar nog op 3,5% ligt, terwijl een score van 3,2% verwacht werd.

Voor de inflatie over 5-10 jaar verwacht de Amerikaanse consument een score van 3,1% terwijl er vooraf werd ingezet op 3,0%.

Zijn het dan vooral de inflatieverwachtingen die maken dat de bitcoin koers het zwaar heeft met dit dramatische consumentenvertrouwen? Een andere uitleg is mogelijk dat mensen nu toch een recessie voorzien, waardoor ze bijvoorbeeld hun bitcoin verkopen om zich te verstoppen in Amerikaanse staatsobligaties.

Dat laatste lijkt niet het geval, want dan zou je dalende rentes op Amerikaanse staatsobligaties verwachten en dat zien we momenteel niet. Zodoende lijken de hoge inflatieverwachtingen van de consument het probleem, want dat zou betekenen dat de Amerikaanse centrale bank zijn renteverlagingen nog langer moet uitstellen.

Volgende week is cruciaal voor bitcoin

Wat dat betreft zal volgende week weer cruciaal worden voor bitcoin. Dan staat er namelijk een hele bak aan belangrijke inflatiedata op het programma vanuit de Verenigde Staten. Te beginnen op dinsdag met de Producer Price Index (PPI) en op woensdag volgt de kers op de taart in de vorm van de consumentenprijsindex (CPI).

Het zijn in ieder geval turbulente tijden met een hoop onzekerheden. Dat kan lastig zijn voor investeerders, maar dat zijn ook de momenten waarop er veel geld te verdienen valt. Zoals de beruchte Nathan Rothschild ooit zei: “Koop als het bloed door de straten gutst, zelfs als het je eigen bloed is.”

De grote vraag is natuurlijk wanneer de ellende eindigt en dat is vaak lastig te voorspellen. Net zoals het lastig is om de exacte top van de markt te voorspellen.

Bitcoin koers stijgt, maar dit vormt een gigantische dreiging

Bitcoin koers stijgt, maar dit vormt een gigantische dreiging

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.


Post Views: 37

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment