Bitcoin koers onder druk, toch een recessie in Amerika?!

Louise de Graaf


De bitcoin koers heeft sinds het bereiken van de all-time high van 73.800 dollar op 14 maart moeite om het bullish momentum te herpakken. Dat lijkt allemaal het gevolg van de toename van de geopolitieke spanningen in de wereld, maar vooral van de oplopende inflatie in de Verenigde Staten, waardoor de Amerikaanse centrale bank zijn renteverlagingen blijft uitstellen.

Als klap op de vuurpijl kwam gisteren het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP) voor het eerste kwartaal van 2024 veel lager binnen dan verwacht. Gaan we alsnog richting een recessie? En wat betekent dat voor de bitcoin koers?


📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀

Stagflatie in de Verenigde Staten?

Het begint er stiekem op te lijken dat Amerika richting een periode van stagflatie afkoerst. Dat is een scenario waarin de inflatie oploopt, terwijl de economie krimpt. Dergelijke scenario’s zijn de absolute nachtmerrie voor centrale banken en overheden.

Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van 2024 groeide met slechts 1,6 procent, terwijl Goldman Sachs inzette op een groei van 3,2 procent. Wat is er aan de hand met de Amerikaanse economie?

In het laatste kwartaal van 2023 groeide deze nog met 3,4 procent en nu begint plotseling te vertraging toe te slaan. Op hetzelfde moment lijkt de Core PCE Prijsindex, de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank, veel hoger uit te komen dan verwacht.

Moeten ze door de verzwakkende economie dan toch de rente verlagen, ondanks dat de inflatie een toenemend probleem lijkt? Meer en meer komt de Amerikaanse centrale bank in een hele lastige spagaat terecht.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

In eerste instantie zorgt deze onzekerheid voor een neerwaartse druk op de bitcoin koers. Het is nog te vroeg om definitief van een scenario van stagflatie te spreken, maar dit is allesbehalve de data waar de Amerikaanse centrale bank op hoopte.

Sterker nog, we kunnen zeggen dat dit de slechtst mogelijk uitkomst voor de Amerikaanse centrale bank is.

Op de korte termijn verwacht ik dat we hiermee niet de grond te pakken hebben voor bitcoin om de bullmarkt een vervolg te geven, maar op de lange termijn kan dit juist weer positief uitpakken. Economische crises zijn natuurlijk nooit leuk, maar dat betekent wel dat de Amerikaanse centrale bank zijn liquiditeitskanonnen (geldprinters) van stal moet halen.

Over het algemeen is het inzetten daarvan goed voor assets met een natuurlijke schaarste (goud, bitcoin, aandelen).


Post Views: 0





Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment