Bitcoin koers hard omlaag, creditcardschulden stijgen sneller dan in 2008

Louise de Graaf


De bitcoin koers staat vandaag zwaar onder druk. Over de afgelopen 24 uur zijn we met 6,09 procent gedaald en staat er een koers van 63.000 dollar op de borden. Als je naar de ontwikkelingen van de afgelopen maanden kijkt is dat nog geen reden voor paniek, maar het voelt nooit goed als je van een veel hogere koers kwam.

Op de achtergrond spelen zich wel interessante dingen af. De creditcardschulden in de Verenigde Staten ontwikkelen zich momenteel sneller dan in 2008.


Bitcoin halving over 43 dagen: crypto handelaren zijn huiverig

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Creditcardschulden exploderen

De creditcardschulden in Amerika stijgen momenteel dus sneller dan in 2008, het moment van de grote wereldwijde Kredietcrisis. Wat vooral opvalt is de daling van de schuld in 2021, tijdens de COVID-19 crisis, die daarna weer begon te exploderen met de inflatie. Zou de Amerikaanse consument dan echt onder druk staan momenteel?

Image
Bron: Bloomberg/KobeissiLetter

Al is het natuurlijk niet helemaal eerlijk om de schulden van 2008 te vergelijken met die van 2024. Door de enorme inflatie zijn die immers een stuk “minder waard” geworden. Qua koopkracht zijn de twee pieken misschien wel met elkaar te vergelijken, maar dat neemt niet weg dat de stijging extreem is.

Ondertussen ligt de gemiddelde rente op de creditcardschulden op een record van 22 procent volgens de cijfers van de Amerikaanse centrale bank. Wat zegt dit over de Amerikaanse economie? Vooral dat het maken van schulden de oplossing is voor het inflatieprobleem. Hoe lang kan dat goed gaan?

500 dollar per maand naar de creditcardschulden

Volgens deze cijferes betaalt de gemiddelde consument nu 500 dollar per maand aan zijn creditcardschulden alleen. Zou dit misschien de reden zijn dat de bullrun van bitcoin er vooralsnog niet eentje van het retail-publiek is?

Misschien heeft de gemiddelde investeerder op dit moment simpelweg geen geld over om te investeren. Dat zou betekenen dat we voor een groot deel afhankelijk zijn van de Spot Bitcoin ETFs en het grote geld tijdens deze bullrun.

Wat denken jullie? Gaat het grote publiek nog instromen of is er tijdens deze bullrun simpelweg geen kapitaal vanwege de inflatie?


Post Views: 1.331Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment