Het is vandaag Bevrijdingsdag, de dag waarop Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog viert. Dat niet alleen; Nederland staat ook stil bij “de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.”
Als crypto-investeerder is het naar mijn mening een goed moment om ook even stil te staan bij wat de crypto in jouw wallet kan betekenen op het gebied van vrijheid en mensenrechten. Waar de meesten van ons met eurotekens in hun ogen naar hun portfolio zitten te kijken, staat Bitcoin (BTC) voor zoveel meer dan dat.
Bitcoin is definitieve vrijheid
Leuk natuurlijk, de bitcoin koers die dit jaar weer keihard stijgt. Maar ik merk dat gesprekken over Bitcoin nog heel vaak gaan over de prijs die toch zo hard stijgt of daalt. Als crypto-investeerder zou je je naast de standaard technische analyses van grafieken, ook moeten verdiepen in de onderliggende waarde van crypto. In mijn column focus ik op Bitcoin.
Bitcoin is een vorm van gedecentraliseerd digitaal geld wat schaars is. Iedereen met een telefoon en internetverbinding kan het netwerk gebruiken; in bitcoin investeren, versturen en bewaren. Geen enkele overheid, bank of welke partij dan ook kan invloed uitoefenen op het netwerk, BTC in beslag nemen of andere acties uitvoeren die wel kunnen met een traditionele bankrekening.
Zonder op alle, inmiddels meermaals herhaalde basics van de crypto in te gaan, zijn er vandaag de dag duidelijk bewijzen te zien wat dit voor veel mensen betekent.
Neem bijvoorbeeld Argentinië, een land dat al jarenlang kampt met torenhoge inflatie. Uiteraard door toedoen van de overheid va het Zuid-Amerikaanse land. Het is dan ook niet zo gek dat veel Argentijnen uitwijken naar bitcoin; schaars geld waar niemand ongelimiteerd van kan bijdrukken.
En ook in Afrika zijn dergelijke ontwikkelingen te zien. Daar wordt Bitcoin steeds meer ingezet om het banksysteem eerlijker en transparanter te maken.
“Als iemand geld wil versturen naar het buurland, moet je normaal gesproken een koffer vol contant geld vullen en deze over de grens verplaatsen,” zei Ray Youssef, CEO van Paxful, onlangs tegen CNBC.
Bitcoin heeft de potentie de Afrikaanse economie inclusiever en eerlijker te maken. Een bekende kreet is daarbij natuurlijk “bank the unbanked”, oftewel de missie om mensen zonder bankrekening toegang te geven tot financiële diensten en hen op die manier meer vrijheid te geven.
Snap wat Bitcoin kan betekenen voor vrijheid en mensenrechten
Kortom, in veel landen vormt Bitcoin een oplossing of vluchtroute voor beleid dat mensenrechten en vrijheid in het geding brengt. Is Bitcoin dé oplossing voor alles? Zeker niet. Maar het is naar mijn mening wel een cruciaal onderdeel van een eerlijkere wereld die wij als westerlingen moeten begrijpen.
Mocht je bitcoin bezitten maar je eigenlijk nog niet echt verdiept hebben in de technologie en de mogelijke gevolgen voor vrijheid en mensenrechten, markeer vandaag dan als startpunt om dat te proberen begrijpen.
Volg jij mij al op X? Je vindt me via deze link.
Post Views: 0